YÜKSEKÖĞRETİM HAREKETLİLİK FAALİYETİ (KA131)
2024 SÖZLEŞME DÖNEMİ
ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURULARI
Başvuru yapmadan önce tüm metni dikkatle okuyunuz!
Erasmus+ Programı (2021-2027) kapsamında “2024 Sözleşme Dönemi Öğrenci ve Personel Hareketliliği Projesi (KA131)” dâhilinde 2025-2026 Akademik Yılı (Güz Yarıyılı ya da Bahar Yarıyılı) içinde Öğrenci Öğrenim Hareketliliği faaliyetinden yararlanmak isteyen öğrencilerden başvurular alınacak ve seçimler yapılacaktır.
Başvuru Tarihleri: 3 Mart 2025 – 17 Mart 2025
Başvuru Yeri ve Yöntemi: Başvurular, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 22.02.2022 tarih ve 12994 sayılı yazısı uyarınca TURNA Portal üzerinden çevrimiçi olarak alınacaktır.
Yabancı Dil Sınav Tarihleri ve Saatleri:
CEFR B1: 22 Mart 2025 (Cumartesi) Saat 10.00
CEFR B2: 27 Mart 2025 (Perşembe) Saat 10.00
ERASMUS+ PROGRAMI ve ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ FAALİYETİ
Erasmus+ Programı (2021-2027) Avrupa Birliği’nin eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki hibe programıdır. Bu program çerçevesinde yürütülen hareketlilik projeleri yoluyla, üniversite öğrencilerinin yurtdışında hem eğitim alma hem de staj dönemleri şeklinde gerçekleşebilecek hareketlilikleri desteklenmektedir.
Türkiye’de Yükseköğretim Erasmus Beyannamesi (ECHE) sahibi bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir öğrenim kademesinde kayıtlı öğrenciler, diploma programlarının bir parçası olarak yurtdışında programla ilişkili ülkelerden birindeki yine ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda
Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Faaliyeti gerçekleştirebilir. Yükseköğretimde öğrenci hareketliliğine yükseköğretim kurumlarında örgün eğitimde kayıtlı öğrenciler katılabilir. Açık öğretim ve benzeri (uzaktan eğitim) programlarda öğrenim gören öğrenciler faaliyetten yararlanamaz.
Öğrenci Öğrenim Hareketliliği faaliyeti, ECHE ve
yükseköğretim kurumunun mevcut kurumlararası anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirilir. Faaliyet, yükseköğretim kurumunda bir diploma programına kayıtlı öğrencinin, öğreniminin bir bölümünü kurumlararası anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesinden ibarettir.
Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere
2 ila 12 ay arasında bir süre olabilir. Öğrenim kademesi ön lisans/lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini ifade eder. Faaliyet, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta gerçekleştirilebilir. Öğrencilerin diploma/derecelerinin gerektirdiği çalışmaları yurt dışında yapmak üzere, bir tam akademik yıl için 60 AKTS veya iki dönemlik akademik yılda bir dönem için 30 AKTS kredisine denk gelen programı takip etmek üzere gönderilmesi beklenir. Takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır.
Öğrenim Hareketliliğinden faydalanabilmek için öğrencilerin kendi kurumlarının Erasmus Koordinatörlüklerine başvurmaları ve seçim sürecine dâhil olmaları gerekir. Erasmus+ Programı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak isteyen öğrenciler, Türkiye Ulusal Ajansı’nın
www.ua.gov.tr web sitesini ziyaret edebilirler.
ASGARİ BAŞVURU ŞARTLARI
1. Başvuru sahibinin üniversitemiz bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci kademe: ön lisans, lisans, ikinci kademe: yüksek lisans, üçüncü kademe: doktora) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması şarttır.
2. a) Birinci kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması gerekir.
b) İkinci ve üçüncü kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekir. (Başvuru aşamasında henüz transkripti oluşmamış 1-Yüksek lisans öğrencileri için lisans mezuniyet notunun en az 2.50/4.00, 2-Doktora öğrencileri için yüksek lisans mezuniyet notunun en az 2.50/4.00)
3. Daha önce (2014-2020 ve/veya 2021-2027 Erasmus+ dönemlerinde) öğrenim ya da staj hareketliliğinden yararlanmış olan öğrenciler de başvuru yapabilir. Ancak, hareketlilik faaliyetlerinin sayısı ve türünden bağımsız olarak, bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde gerçekleştirebileceği hareketlilik süresi, hibe verilmese dahi, toplamda 12 ayı geçemez. Yani, eski katılımcı olan ve halen aynı öğrenim kademesinde bulunan başvuru sahipleri seçildikleri takdirde, eski faaliyet süreleri toplam 12 aydan düşülecek ve bu süreden daha uzun öğrenim hareketliliği yapamayacaktır.
4. Hareketliliğin gerçekleştirileceği yarıyıl için, öğrencinin devam ettiği diploma programı dahilinde yeterli sayıda ders veya ders niteliğinde olmayan AKTS kredi yükü bulunması beklenir. (Yeterli sayı bir akademik yarıyıl için 30 AKTS kredisidir.)
4. Kayıt donduran öğrenciler, kayıt dondurdukları dönemde başvuru yapabilir ancak bu dönemde hareketlilikten yararlanamazlar.
6. Çift anadalda öğrenim gören öğrenciler aynı başvuru döneminde sadece bir anadaldan hareketliliğe başvurabilirler.
7. Üniversitemizde kayıtlı tam zamanlı öğrenim gören uluslararası öğrenciler de aynı koşullara tabi olarak başvuru yapabilirler.
8. Üniversitemizin aynı zamanda personeli olan öğrenciler de öğrenci statüleri dolayısıyla başvuru yapabilirler.
BAŞVURU SÜRECİ VE BELGELER
Öğrenim Hareketliliği imkânından yararlanmak üzere başvuru yapmak isteyen aday öğrenciler başvurularını bu ilanın en altında yer alan link üzerinden ulaşabilecekleri Turna Portal aracılığıyla e-devlet kapısı üzerinden çevrimiçi olarak yapacaklardır. Başvuru ilanı 12 Şubat 2025 ile 17 Mart 2025 tarihleri arasında yayımlanacaktır. Öte yandan, çevrimiçi başvurular 3 Mart 2025 Pazartesi günü Saat 09:00’da başlayacak, 17 Mart 2025 Pazartesi günü Saat 17.00’da sona erecektir. Belirtilen başvuru tarih ve saatleri dışında çevrimiçi başvuru yapmak mümkün olmayacaktır.
Başvuru ile birlikte sunulması gereken güncel Not Çizelgesi (Transkript) e-devlet üzerinden barkotlu olarak alınmalıdır.
Ulusal ya da uluslararası merkezi sınavlardan alınmış sınav puanı ibraz edilecek ise, kanıtlayıcı Sınav Sonuç Belgesi mutlaka başvuruya eklenmelidir.
Şehit/gazi çocuğu iseniz, engelli iseniz, hakkınızda korunma, bakım veya barınma kararı mevcut ise, kendiniz veya 1. derece yakınlarınız AFAD’dan afetzede yardımı alıyorsa, durumunuza ilişkin destekleyici resmî belgeler mutlaka başvuruya eklenmelidir.
YABANCI DİL YETERLİLİĞİ
Öğrenim Hareketliliği faaliyeti için seçilecek katılımcı adayı öğrencilerin belirli bir düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları gerekmektedir ve başvuru sahiplerinin yabancı dil seviyesi ve puanı aşağıdaki seçeneklerden biri yoluyla belirlenecektir.
1. Başvuru yapan öğrenciler Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavına katılabilirler. Söz konusu yabancı dil seviye tespit sınavı, Ortak Avrupa Dil Referans Çerçevesine (CEFR) göre B1 seviyesinde, eş zamanlı olarak İngilizce ve Almanca* dillerinde 22 Mart 2025 Cumartesi günü saat 10.00’da başlamak üzere Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yüksekokulun kendi binasında yapılacaktır. Sınava girilecek derslikler sınav günü asılacak olan listeler yoluyla duyurulacak ve yanında öğrenci kimlik belgesi bulunmayanlar sınava alınmayacaktır.
2. Başvuru yapan öğrenciler, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ulusal merkezi yabancı dil sınavlarından** ya da eş değerliği kabul edilmiş uluslararası yabancı dil sınavlarından*** aldıkları puanları da ibraz edebilirler. Merkezi sınav puanı, hareketliliğin gerçekleştirileceği ülkenin ana dili olmak ve eş değerliği belirlenebilmek kaydıyla farklı dillerde (Almanca, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca) sunulabilir. Ulusal ya da eşdeğerliği kabul edilmiş uluslararası yabancı dil sınavları için 5 (beş) yıl geçerlilik süresi**** aranacaktır. Ulusal sınavlardan 100 üzerinden alınmış puanlar herhangi bir çevirime tabi tutulmaksızın değerlendirmeye alınacaktır. Uluslararası sınavlardan alınmış puanlar ise en güncel ÖSYM Uluslararası Sınavlar Eşdeğerlik Dokümanı dikkate alınarak çevrilecektir. Öğrencinin merkezi yabancı dil sınavı puan belgesini ibraz etmesine rağmen, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak sınava girme hakkı saklı olup, bu durumda daha yüksek olan Yabancı Dil Puanı dikkate alınacaktır.
* Almanca Öğretmenliği ve Alman Dili Eğitimi programlarında kayıtlı öğrenciler başvuru sırasında sadece Almanca dili için sınav tercihi yapabilir. Öte yandan, diğer programlarda kayıtlı olup Almanca dil düzeyinin İngilizce dil düzeyinden daha iyi olduğunu düşünen adaylar arasından yalnızca Almanya’da bulunan üniversitelere başvuru yapanlar da Almanca sınavına girebilir. Her iki sınav aynı anda gerçekleşeceğinden iki sınava da katılım mümkün değildir.
** YDS, E-YDS, YÖKDİL, E-YÖKDİL
*** İngilizce: Cambridge C2 Proficiency, Cambridge C1 Advanced, TOEFL iBT ve PTE Akademik
Almanca: TestDaF, DSD II, TELC Deutsch ve Goethe Institut Zertifikat
Fransızca: DELF, DALF
İtalyanca: CELI
İspanyolca: DELE
**** Merkezi sınav puanı, sonuç belgesinin üzerinde bir geçerlik tarihi belirtilmemiş ise belgede belirtilen sınav tarihinden itibaren, başvuru son tarihine kadar en fazla 5 (beş) yıl süre geçmiş ise geçerli kabul edilecektir.
Yabancı dil seviyesi açısından belli bir baraj puanı uygulaması söz konusudur ve başvuru sahibi öğrencinin değerlendirmeye tabi tutulabilmesi için CEFR B1 yabancı dil puanının en az 60 olması gerekmektedir.
CEFR B1 yabancı dil sınavından alınan puan ya da merkezi sınav puanı asgari düzeyi sağlıyor olsa dahi, tercihleri arasında bulunan yükseköğretim kurumlarının minimum yabancı dil şartı olarak talep etmesi halinde, bazı adayların ayrıca CEFR B2 seviyesinde de yabancı dil sınavına girmeleri gerekecektir. Ancak CEFR B2 seviyesindeki sınava, yalnızca CEFR B1 seviyesindeki puanı en az 70 olanlar girebilecektir. Anlaşmalı yükseköğretim kurumlarının talep ettiği yabancı dil seviyelerini ve öğrenim dillerini içeren Anlaşmalı Kurumlar ve Yabancı Dil Seviyeleri Tablosu ilan metninin sonunda yer almaktadır.
CEFR B2 Düzeyi Yabancı Dil Sınavı (sadece İngilizce dilinde) iki oturum halinde yine Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından kendi binalarında yapılacaktır. 1. Oturum (yazılı sınav) 27 Mart 2025 Perşembe günü saat 10.00’da ve 2.oturum (sözlü sınav) 28 Mart 2025 Cuma günü öğleden sonra randevu sistemiyle yapılacaktır. CEFR B2 sınavına girmeye hak kazananlar listesi, sınav öncesinde erasmus.mu.edu.tr adresinde “Duyurular” kısmında ilan edilecektir.
Yukarıda belirtilenler dışında bir yabancı dil puanı kabul edilmeyecek olup Yabancı Dil Puanı bulunmayan adayların değerlendirmeye alınması mümkün değildir.
SEÇİM ÖLÇÜTLERİ VE DEĞERLENDİRME
Asgari şartları sağlayarak başvuruda bulunan öğrencilerin başvuruları değerlendirilirken Türkiye Ulusal Ajansı tarafından aşağıdaki şekilde belirlenmiş değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar uygulanır ve buna göre bir Erasmus Başarı Puanı oluşturulur.
Ölçüt |
Ağırlıklı Puan |
Akademik başarı düzeyi |
%50 (toplam 100 puan üzerinden) |
Dil seviyesi |
%50 (toplam 100 puan üzerinden) |
Şehit ve gazi çocuklarına (belgelenmesi kaydıyla) |
+15 puan |
Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) * |
+10 puan |
2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere (belgelenmesi kaydıyla) ** |
+10 puan |
Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’ dan afetzede yardımı alanlar *** |
+10 puan |
Aynı proje kapsamında daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz) **** |
-10 puan |
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma |
-10 puan |
Daha önce hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama***** |
-10 puan |
* Önceliklendirme için öğrencinin 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporunu ibraz etmesi gerekir.
** Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.
*** Tek sefere mahsus olarak uygulanır. Seçildiği takdirde öğrencinin sonraki başvurularında uygulanmaz. Ek puan, öğrenci seçilmediği takdirde sonraki başvurularında da uygulanmaya devam olunur.
**** Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Erasmus+ (2014-2020 veya 2021-2027) kapsamında yükseköğrenim öğrenci veya staj hareketliliğinden yararlanmış öğrencilerin Erasmus seçim puanı hesaplanırken, daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın) 10’ar puan eksiltme uygulanır. Daha önce yararlanma durumunda -10 puan uygulaması, bir önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğrenim öğrenci öğrenim/staj hareketliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.
***** Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat tanınan resmi feragat süresi içinde feragat etmediği halde, daha sonra mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen gerçekleştirmediği her faaliyet için -10 puan azaltma uygulanır.
Öğrencilerin puan sıralaması, bölüm veya programlara ayrılan azami hibe kontenjanlarına göre ilgili bölüm/program içerisinde yapılır. Yabancı dil puanı için belirlenen asgari düzeyi (barajı) aşamayan öğrenciler sıralamaya tabi tutulmaz. Tüm ölçütler dikkate alınarak hesaplanan Erasmus Başarı Puanı sıralaması sonrasında yerleştirmeler, yüksek puan alan öğrencilerin yerleşmek istedikleri kurum tercih sıralamaları ve misafir olunacak kurumun talep ettiği yabancı dil seviyesi gözetilerek gerçekleştirilir. Puan eşitliği halinde, akademik başarı notu yüksek olan öğrenciye, akademik başarı notunun da eşit olması halinde yaşı küçük öğrenciye öncelik verilir.
KONTENJANLAR ve HAREKETLİLİK SÜRELERİ
Erasmus+ Programı kapsamında hareketlilik imkânı sağlayan mevcut kurumlararası anlaşmalarımız, bölüm ve programların hareketlilik potansiyelleri ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilgili proje için kurumumuza tahsis edilen öğrenci öğrenim hareketliliği hibesi değerlendirilerek belirlenmiş olan 2024 Sözleşme Dönemi Kontenjan Tablosu ilan metninin sonunda yer almaktadır.
Kontenjan tablosunda, birimler (fakülteler, enstitüler, yüksekokullar) altında sıralanmış bölüm ve programlar özelinde tercih edilebilecek anlaşmalı yükseköğretim kurumları, anlaşmaya özel kontenjanlar ve başvuru kabul edilebilecek öğrenim seviyeleri yanında söz konusu bölüm/program için toplam hibeli katılımcı kontenjanı* belirtilmiştir.
Yerleştirmeler yapılırken hem lisans hem lisansüstü seviyede ortak kontenjan belirtilen bölümler/programlar için, ilk sıralama sonrasında, toplam kontenjan sayısına göre aşağıda açıklanan kotalar uygulanacaktır.
Kontenjan sayısı 1: Puan sıralamasına göre ilk sıradaki aday, öğrenim seviyesine bakılmaksızın yerleştirilir.
Kontenjan sayısı 2 veya 3: Puanlama sıralamasına göre, belirtilen toplam kontenjan dahilinde en fazla 1 lisansüstü öğrencisi yerleştirilir.
Kontenjan sayısı 4 veya 5: Puan sıralamasına göre, belirtilen toplam kontenjan dahilinde en fazla 2 lisansüstü öğrencisi yerleştirilir.
Kontenjan sayısı 6 ve üzeri: Puan sıralamasına göre, belirtilen toplam kontenjan dahilinde en fazla 3 lisansüstü öğrencisi yerleştirilir.
Bu ilana yapılan başvurular sonucunda 2024 sözleşme dönemi dâhilinde seçilen katılımcı adaylarının hareketlilik faaliyetini 2025-2026 akademik yılı içinde, kurumlararası anlaşmada katılımcı başına öngörülen değişim süresine ve/veya öğrencinin talebine göre bir yarıyıl (güz ya da bahar) ya da bir akademik yıl (iki yarıyıl) sürecek şekilde gerçekleştirmesi öngörülmektedir. Öğrenim faaliyetinin en geç söz konusu projenin bitiş tarihi olan 31 Temmuz 2026 tarihine kadar tamamlanmış olması zorunludur.
* Açıklanmış olan kontenjanlar öngörü niteliğinde olup kesinlik ifade etmemektedir. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 2024 KA131 Projesi için kurumumuza tahsis edilmiş olan öğrenim hareketliliği hibesine göre ön görülen katılımcı sayısı, bu ilanda açıklanmış olan toplam kontenjanın oldukça altındadır. Ancak, geçmiş tecrübeler ışığında, başvuru alınmayan ya da kontenjanın altında başvuru alınan ya da ayrılan kontenjanın tamamı kadar yabancı dil barajını geçen adayı bulunmayan bölüm ve programlar olabileceği bilinmektedir. Katılımcılara verilen aylık bireysel destek ve seyahat desteği hibelerinin ülkeye göre değişiklik gösterdiği ve toplam harcanan hibeyi etkilediği, başvuru sayı ve niteliğinin belirsiz olduğu yeni bölüm ve programların tabloda yer aldığı, seçilmiş katılımcı adaylarının ilerleyen süreçte ortaya çıkan isteğe bağlı ya da zorunlu feragatleri gibi unsurlar da göz önünde bulundurulduğunda bütçenin verimli kullanılması amacıyla ilan edilen toplam kontenjan bilinçli olarak yüksek tutulmuştur.
HİBE DESTEKLERİ
Öğrenim Hareketliliği faaliyetinden yararlanacak öğrencilere yurtdışında geçirecekleri faaliyet süreleri boyunca yurtdışında olmalarından kaynaklanan masraflarının bir bölümünün karşılanmasını sağlamak üzere hibe desteği verilir. Hibeler, öğrencilerin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değil, yalnızca katkı niteliğindedir. Söz konusu hibe desteği, faaliyetin gerçekleştirileceği ülkeye ve faaliyet süresine göre belirlenen bireysel destek ve seyahat desteği ile gerekli koşulları sağlayan imkânı kısıtlı katılımcılar için ilave maddi destekten oluşur.
Ülkeye Göre Aylık Hibe Miktarı
Öğrenim hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği programla ilişkili ülkeler hayat standardı düzeylerine göre 3 gruba ayrılmış ve ülke grupları için aylık öğrenim hibeleri aşağıdaki tabloda olduğu şekilde belirlenmiştir.
Ülke Grupları |
Misafir Olunacak Ülke |
Aylık Öğrenim Hibesi |
1. ve 2. Grup Ülkeler |
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan |
600 € |
3. Grup Program Ülkeleri |
Bulgaristan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan |
450 € |
Seyahat Desteği
Öğrencilerin seyahat masraflarına katkı sağlamak amacıyla, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan mesafe hesaplayıcısı aracılığı ile hareketliliğin başlangıç noktası ve faaliyetin gerçekleştiği yer arasındaki km değeri tespit edilir ve aşağıdaki tablo kullanılarak seyahat hibesi hesaplanır. Mesafe bandı hesaplayıcısında çıkan kilometrenin aşağıdaki tablodaki hibe karşılığı gidiş-dönüş rakamı olup, söz konusu miktar ikiyle çarpılmaz.
Seyahat Mesafesi |
Standart Seyahat Hibe Tutarı (Avro) |
Yeşil Seyahat Hibe Tutarı (Avro) |
10-99 km arası |
28 |
56 |
100-499 km arası |
211 |
285 |
500-1999 km arası |
309 |
417 |
2000-2999 km arası |
395 |
535 |
3000-3999 km arası |
580 |
785 |
4000-7999 km arası |
1188 |
1188 |
8000 km ve üzeri |
1735 |
1735 |
Genel kural olarak 500 km'nin altındaki mesafelerde katılımcıların düşük emisyonlu ulaşım araçlarıyla seyahat etmeleri beklenmektedir.
Yeşil seyahat
Yeşil seyahat, seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüs, tren, paylaşımlı otomobil kullanımı yeşil seyahat kapsamında yer alır. Yeşil seyahat desteği alınabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir.
İlave Hibe Desteği
İmkânları kısıtlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanacaktır. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, imkânları kısıtlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.
1. 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)
2. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrenciler
3. Yetim/ölüm aylığı bağlananlar
4. Şehit/gazi eş ve çocukları ile gazilerin kendileri
5. Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (Öğrencinin kendisine, anne-babasına veya vasisine belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan) Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)
6. Engelliler (20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %50 engel oranına sahip engelliler)
7. 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında ebeveynlerinden biri veya vasisi, engelli veya muhtaç aylığı alanlar
8. Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar (Tek sefere mahsus olarak uygulanır. Seçildiği takdirde öğrencinin sonraki hareketliliklerinde bu kategoride tekrar ilave hibe desteği verilmez.)
Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.
Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, aylık 250 € İlave Hibe Desteği sağlanır.
SÜRE VE HİBE HESAPLAMALARI
Hibe desteği öğrenim süresinin tamamı ya da bir kısmı için verilebilir. Öğrencilerin faaliyet süreleri ve hibeleri, faaliyet başlamadan önce tahminî olarak hesaplanır. Faaliyet sona erdikten sonra gerçekleşen kesin süreler ve hibeler tekrar belirlenir. Planlanan ve sözleşmede belirtilen süreden daha kısa kalınması halinde yalnızca kalınan süre karşılığı hibe verilir. Planlanan ve sözleşmede belirtilen süreden daha uzun süre kalınması halinde ise, bu süre uzatımı için daha önceden ek hibe sözleşmesi yapılmadıkça, hiçbir koşulda, hibe sözleşmesinde belirtilen azami tutardan fazla hibe verilemez.
Hareketliliklerin, kurumlararası anlaşmada katılımcı başına öngörülen değişim süresine ve/veya öğrencinin talebine göre bir yarıyıl (güz ya da bahar) ya da bir akademik yıl için gerçekleşmesi mümkün olmakla birlikte, mevcut bütçe imkânları dâhilinde, hibeli olarak sadece bir yarıyıl hareketlilik öngörülmektedir. Yani, hareketlilik faaliyeti bir akademik yıl (iki yarıyıl) için de planlanabilir ya da sonradan uzatılabilir ancak, yüksek olasılıkla katılımcılara ikinci yarıyıl için hibe sağlanamayacaktır.
Öğrenim hareketliliğinde asgari faaliyet süresi 2 tam ay olup, hareketlilik süresinin, mücbir bir sebebe bağlı olmaksızın, asgari sürenin altında gerçekleştirilmesi durumunda, söz konusu hareketlilik geçersiz sayılır ve hibe ödemesi yapılmaz.
ÖDEME YÖNTEMİ VE KESİNTİLER
Öğrencilere hibeleri iki taksitte verilir. Gidilecek süreye göre tahmini olarak hesaplanarak öngörülen ve imzalanacak hibe sözleşmesinde belirtilen toplam hibe miktarının %80'i (ön ödeme) öğrenci yurtdışına çıkmadan ve vizesini aldıktan sonra hesabına yatırılır. Kalan ödeme, öğrenci öğrenim faaliyetini başarıyla tamamlayıp geri döndüğünde ve gerekli belgeleri teslim ederek, tamamlanması zorunlu raporları tamamladıktan sonra, gerçekleşen kesin sürelere göre toplam hibesi yeniden hesap edilerek yapılır.
Üniversitemiz, katılımcıyla imzalanacak sözleşmede detaylarıyla hüküm altına almak kaydıyla, belirli durumlarda (başarısızlık, katılımcı anketini doldurmama, hareketliliğe katılımı kanıtlayan belgelerin teslim edilmemesi vb.) hibelerde kesinti yapabilir ya da ödenen hibenin tamamının iadesini talep edebilir.
SIFIR HİBELİ FAALİYET
Önceki proje dönemleri dâhilinde, kriterleri karşılayan ancak kontenjan dışı kalan başvuru sahibi öğrenciler için hibesiz (sıfır hibeli) katılımcı olma imkânı tanınmış ancak bazı olumsuz tecrübeler yaşanmıştır. Yüksek sayıda sıfır hibeli katılımcının, faaliyet öncesi ve sonrasında teslim edilmesi gereken belgelerin ibrazı ve zorunlu raporların tamamlanması konularında yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve hibe almadıkları için bir yaptırım uygulanamaması sebebiyle, proje final raporlarımızda istenen performans elde edilememiştir. Önceki performansın değerlendirmelere etki etmesi neticesinde, bir sonraki proje başvurusuna ait bütçe dağıtımında kurumumuzun olumsuz etkilenmesi söz konusu olmuştur. Aynı riskin devam edeceği öngörüldüğünden, programdan hibesiz (sıfır hibeli) olarak yararlanma seçeneği bu başvuru çağrısı için uygulama dışı bırakılmıştır.
İÇERME DESTEĞİ
Erasmus+ Programı, imkânı kısıtlı katılımcıların programa katılımını teşvik etmektedir. İmkânı kısıtlı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcıdır. İçerme desteğine gereksinim duyan öğrenciye ilave hibe verilebilmesi için yükseköğretim kurumu, katılımcıdan aldığı talebi, yaklaşık ek masrafları belirledikten sonra ve faaliyet başlamadan önce gerekli kanıtlayıcı belgelerle birlikte Türkiye Ulusal Ajansı’nın onayına sunar. Her başvuru özel olarak değerlendirilir ve hem uygunluğu hem de desteğin miktarı belirlenir.
Dolayısıyla, içerme desteğine gereksinim duyan katılımcı adaylarının çevrimiçi başvuru sırasında, bu amaçla oluşturulmuş bölümde yer alan belirleyici sorulara cevap vermesi ve varsa gerekli destekleyici belgeleri (örneğin içerme desteği engelliliğe ilişkinse, engelliliğe ve düzeyine dair bilgileri içeren son 3 ay içerisinde düzenlenmiş doktor raporu veya engellilik kartı fotokopisi, kronik hastalıklar için doktor raporu vb.) sunması beklenmektedir.
SEÇİM SONUÇLARI VE DİĞER HUSUSLAR
Başvurular, Erasmus+ Öğrenci Seçim Komisyonu tarafından ele alınacak ve sonuçlandırılacaktır. Seçim sonuçları, geçerli başvuru yapmış bütün adayların değerlendirmeye tabi tutulan alanlarda aldıkları puanları içerecek şekilde, üniversitenin web sayfasında KVKK kurallarına uygun olarak yayımlanacaktır. Katılımcı olmaya hak kazanan tüm aday öğrencilerin, sonuç ilanında duyurulacak olan tarih ve yerde yapılacak olan Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği Aday Öğrenci Bilgilendirme Toplantısı’na katılmaları beklenecektir.
Seçilen öğrenciler, öncelikle ADAY KATILIMCI olduklarını unutmamalıdır. Adayların faaliyeti gerçekleştirebilmeleri için, gidecekleri kurumdan kesin kabul almaları, beklenen resmi süreçleri/belgeleri tamamlamaları ve özellikle vize başvurularının olumlu sonuçlanması önemlidir. Koordinatörlük tarafından süreç boyunca destek ve yardım sunulacak ve bazı belgeler tarafımızca verilecek olsa da pasaport, vize, sigorta, seyahat planlama vb. işlemler öğrencilerin kendileri tarafından yürütülecek ve finanse edilecektir.
Katılımcı, hareketlilik faaliyeti öncesinde yeterli sigorta güvencesine sahip olmak zorundadır.
Sınavlar, başvuru süreci ve değerlendirmeler ile ilgili, gerek duyulduğunda değişiklik yapma hakkı Erasmus+ Öğrenci Seçim Komisyonunda saklıdır.
Başvuru ile ilgili sorularınız için lütfen e-posta ile iletişime geçiniz. Kayıt altına alınamaması sebebiyle, telefon ile yöneltilen sorulara cevap verilmeyecektir.
BAŞVURU LİNKİ
https://turnaportal.ua.gov.tr/
Açılan sayfada arama kutusuna üniversitemiz adı yazılarak ilgili ilan görüntülenebilir ve e-devlet şifresi ile giriş yapılarak başvuru işlemine başlanabilir.
Su Ürünleri Fakültesi Binası 1. Kat