Haber

“Engelsiz Bir Üniversite” İçin Çalışıyorlar

Son Güncelleme Tarihi : 12.12.2019 09:30

Üniversitemizde, özel gereksinimi olan  öğrencilerin eğitim hayatlarını akranlarıyla eşit ve en etkin biçimde sürdürebilmeleri amacıyla kurulan “Engelsiz Kampüs Birimi” çalışmalarına devam ediyor.

 

Özel gereksinimi olan  öğrencilerin eğitime erişebilirliği ile ilgili problemler ve eğitim süreçleri boyunca karşılaştıkları engeller, onların akademik yaşamlarından kopmalarına neden oluyor.

Ülkemizde, engeli olan öğrencilerin özellikle orta öğretim süreçleri boyunca akranlarıyla sosyal etkileşim kurup, günlük yaşam becerilerini geliştirmeleri amacıyla çeşitli yasal zeminler oluşturulmuşsa da, bu çalışmalar üniversite döneminde yetersiz kalıyor.

Bu nedenle engeli olan öğrencilerin akademik, idari, fiziksel, psikolojik, barınma ve sosyal alanlara ilişkin ihtiyaçlarını tespit ederek bu alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere Üniversitemizde Dr. Öğr. Üyesi Deniz Tekin Ersan koordinatörlüğünde Engelsiz Kampüs Birimi faaliyetlerini sürdürüyor.

Hem öğrencilere hem de öğretim elemanlarına destek veriyor

Birimin, Üniversitemizde öğrenim gören engeli olan öğrencilere gereksinim duydukları akademik ve sosyal desteği sağladığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Deniz Tekin Ersan, öğretim elemanlarına da engeli olan öğrenciler ile çalışma konusunda danışmanlık verdiğini söylüyor.

Deniz Tekin Ersan, Engelsiz Kampüs Biriminin öğrenciye, akademik programlara erişimde kolaylık, barınma ihtiyaçlarını karşılamada öncelik ve kampüs yaşamına dahil olmada eşitlik sağladığını da vurguluyor.

Dr. Öğr. Üyesi Ersan, “Birimde, engeli olan öğrenciler için not tutucu desteği, öğrencilerin ders çalışmalarına yardımcı olan ve bire bir ders almayı sağlayan “Engelsiz Etüt Programı” bulunmakta ve engeli olan öğrencilerin sosyal destek almasına yardımcı olmak için Engelsiz Sosyal Destek Toplantıları yapılmaktadır. Aynı zamanda her akademik birimde bulunan Engelli Öğrenci Danışmanları sayesinde, öğrencilerin gereksinim duyduğu öğretim uyarlamalarının gerçekleşmesini sağlamaktadır” diyerek birimin aynı zamanda engellilikle ilgili farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenlediğini belirtiyor.

"Engelsiz Gönüllü Programı" gönüllülerin başvurularına açık

Bunların yanında Engelsiz Kampüs Biriminde, gönüllü öğrencilerin engeli olan bireyler ile çalışmaları konusunda kendilerini geliştirebileceği Engelsiz Gönüllü Programı hayata geçirildi. Dr. Öğr. Üyesi Deniz Tekin Ersan, öğrencilerin bu programlara katılmaları konusunda çağrıda bulunuyor.

Engelsiz Kampüs Birimine, yüzde 20 oranında Engel Raporu bulunan öğrenciler kayıt olabiliyor.

Birime başvurmak isteyen öğrenciler için Mimarlık Fakültesi zemin katta bulunan Engelsiz Kampüs Birimi Ofisi, eğitim öğretim dönemi boyunca, hafta içi her gün 08.30 ile 17.30 saatleri arasında hizmet veriyor.

 

Engelsiz Kampüs Birimi İletişim Bilgileri:

http://engelsizkampusbirimi.mu.edu.tr/

engelsizkampusbirimi@mu.edu.tr

Telefon: 0 252 211 5501

Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 12.12.2019 09:30
Okunma Sayısı : 6525