Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), 805,030.00 Euro bütçeli Erasmus+ projesinin yürütücülüğüne hak kazanarak, kuruluşundan bu yana en yüksek bütçeli proje başarısını elde etti.
Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Serhan Tarkan’ın yürütücü; Prof. Dr. Halit Filiz ve Dr. Öğr. Üyesi Nurçin Killi’nin araştırmacı; Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Daniela Giannetto’nun araştırmacı; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğba Uçma Uysal ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Ceray Aldemir’in araştırmacı olarak yer aldığı “Educational Capacity Strengthening for Risk Management of Non-native Aquatic Species in Western (Albania, Bosnia and Herzegovina and Montenegro)” adlı proje Avrupa Birliği EPPKA2-Cooperation for innovation and the exchange of good practices programı kapsamında CBHE-JP Capacity Building in Higher Education (CBHE) - Joint Projects aksiyonu çerçevesinde desteklenmek üzere kabul edildi. Yerli olmayan sucul türlerin risk yönetimine yönelik yürütülecek proje ile Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ ülkelerinin bu alandaki eğitim kapasitesinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Uluslararası düzeyde en prestijli projeler arasında gösterilen “Yükseköğretim Alanındaki Kapasite Geliştirme Projeleri” çağrısına bu yıl tüm dünyadan 1005 başvuru yapıldı. Başvurulardan yalnızca 164 çalışma başarılı bulundu. Türkiye’de CBHE çağrısında yürütücülük yapmaya hak kazanan tek çalışma özelliği olan proje, Üniversitemiz yürütücülüğünde gerçekleşecek. Türkiye’de 2015 yılından itibaren CBHE başlığı altında kabul gören ikinci çalışma olarak kabul alan proje, bu hususta da büyük bir başarıya imza atmış oldu.
Üniversitemizde son yıllarda oluşturulan güçlü bir proje altyapısının ve bu temel üzerinden sağlanan motivasyon ile Ar-Ge hedeflerine hızla yaklaşılıyor. Pandemi sebebiyle küresel anlamda yeni paradigmalarının tartışılmaya başladığı bugünlerde, eğitim/öğretim alanında gerçekleştirilecek projeler, tüm dünyada hayati önem taşıyor. Yürütücüsü olduğumuz bu proje; “Yüksek öğretimin kalitesini iyileştirme, yeni ve yenilikçi eğitim programları geliştirme, yüksek öğrenim sistemlerini modernleştirme” gibi hedeflere yoğunlaşacak. Yüksek öğretimde geleceğin eğitim/öğretim vizyonunu belirleme açısından da tarihi bir adım olan proje çıktılarının uluslararası bilim arenasında büyük etki yaratması bekleniyor. Birçok başlıkta fark yaratan proje ayrıca; “Türkiye’de bugüne kadar CBHE yürütücülüğü alan ikinci çalışma” olma özelliği de taşıyor. Ayrıca, sosyal ve fen bilimleri alanlarının bir araya gelerek multidisipliner bir anlayışla yürüteceği proje, “Balkan ülkelerindeki eğitim müfredatları ile ilgili ilk Erasmus+ projesi” olma niteliğini barındırıyor.
Bu çerçevede elde edilen bu büyük başarı yalnızca Üniversitemizin ARGE hedefleri açısından değil, aynı zamanda ülkemizin kalkınma hedefleri ve küresel bilim arenası açısından da büyük önem arz ediyor.