Üniversitemiz 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni gerçekleştirildi.
Akademik ve idari personelimizin katılımıyla Üniversitemiz Tören Alanında başlayan programda, Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.
Akademik Açılış Töreni'nin ikinci bölümü Üniversitemiz Atatürk Kültür Merkezinde saat 13.15’te başladı. Törene, Kültür ve Turizm ve Milli Eğitim Eski Bakanı Nabi Avcı, Muğla Vali Vekili Fethi Özdemir, Muğla AK Parti Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Muğla CHP Milletvekili Suat Özcan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla il protokolü ile tüm akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.
“Gayemiz Yenilikçi ve Dinamik Bir Üniversite”
Akademik Yıl Açılış Töreni’nde konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, “Hedefim, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin dinamik, üretken ve huzurlu ortamını sağlamak, varlığımızın teminatı öğrencilerimize en iyi eğitim öğretim imkânlarını hazırlamaktır. Bu süreçte, öğretim elemanlarımızın bilimsel çalışma ve proje üretmelerine katkı sağlamak amacıyla; Üniversitemizin bilimsel alt yapısını adil ve şeffaf bir yönetim anlayışı çerçevesinde geliştireceğiz. Bu bağlamda Üniversitemize bağlı bütün birimlerimizde eğitim öğretimin daha iyi standartlarda yürütülmesi için bir dizi önlemler almaya başladık. Rektörlük görevime başlayalı henüz 3 ay gibi kısa bir süre olmasına rağmen anne babalarının bize emanet ettiği kıymetli öğrencilerimizin daha iyi şartlarda eğitim öğretimlerini sürdürmelerini sağlamak ve yerleşkelerimizde onlara en iyi sosyal imkânları sunmak amacıyla çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Yeni sosyal tesislerimizle, yerleşkemizde oluşturduğumuz spor ve rekreasyon alanları ile öğrencilerimizin en sağlıklı şekilde eğitim öğretimini sürdürmelerine imkan sağlamaya çalışıyoruz. Faaliyete geçirilmesi için yoğun çaba sarf ettiğimiz Teknoparkımız aracılığıyla, eğitim öğretim ve araştırmada bölgemizin avantajlı alanlarını öne çıkaran, yenilikçi, dinamik bir Üniversiteyi yaşatmak temel gayemiz olacaktır” dedi.
“Üniversitemiz Ülkemizin Lokomotifi Olacak”
Rektör Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl ilk defa öğrenci alarak eğitim öğretime başladığımız Mimarlık Fakültesi ve Milas Veterinerlik Fakültesi ile gelişimine büyük önem verdiğimiz Dalaman Sivil Havacılık Yüksekokulunun bu hedeflerimizi gerçekleştirmede önemli katkılar sağlayacağına inancımız tamdır. 60 farklı ülkeden 1205 uluslararası öğrencimize eğitim öğretim olanaklarımızı en iyi şekilde sunarken onları Türkiye dostu öğrenciler olarak Ülkelerine gönderiyoruz. Uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı değişim programları ile de Üniversitemizin yetkinlik ve yeterliliğini en üst seviyeye çıkarmayı hedeflemekteyiz. Rektörlük görevine başladığım gün, Üniversitemizin sahip olduğu bilimsel laboratuvar altyapısını bütün akademik çalışanlarımızın kullanımına açacağıma ve dış paydaşlarla yapılan bilimsel araştırma projelerinde araştırmacı veya bursiyer olarak görev alan lisansüstü öğrencilerimize Üniversitemize ait öğrenci evlerinde çok uygun ücretle barınma imkânı sağlayacağıma söz vermiştim. Rektörlük görevine başlayalı henüz üç ay gibi kısa bir süre olmasına rağmen bu sözlerimizi yerine getirmeye başlamış olmanın gururunu sizlerle paylaşmak istiyorum. 2018 yılında Üniversitemiz öğretim elemanları tarafından yürütülen, TÜBİTAK, SANTEZ, AB ve diğer dış paydaşlarca desteklenen 29 adet dış fon kaynaklı projemiz devam etmektedir. Ayrıca Üniversitemizin Akademik Atanma ve Yükseltilme Yönergesinde düzenleme yaparak dış paydaşlarla proje yürüten, patent alan ve bilimsel çalışmalarla Ulusal ve Uluslararası alanda saygın bilimsel yayın organlarında nitelikli yayınlar yapan öğretim üyelerimizin kadro almalarında öncelik sağlıyoruz. Temel hedefimiz akademik, idari çalışanları ve öğrencileri ile Ülkemiz için lokomotif görevi üstlenen bir Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi idealini gerçekleştirmektir.”
Avcı’dan “Enformatik Cehalete Karşı Üniversitelerin Rolü” dersi
Akademik Yıl Açılış Töreni, Kültür ve Turizm ve Milli Eğitim Eski Bakanı Nabi Avcı’nın “Enformatik Cehalete Karşı Üniversitelerin Rolü” konulu açılış dersi ile devam etti. Avcı, ünlü İngiliz şair Thomas Stearns Eliot’ın şiirinden örnek vererek, hikmet, bilgi, enformasyon ve data arasında hiyerarşik bir bağ olduğuna vurgu yaptı. Bilgi sahibi olmanın kişiyi hikmet sahibi yapmadığını belirten Eski Bakan Avcı, iyi bir hukukçunun, iyi bir doktorun ya da iyi bir profesörün her zaman entelektüel de olamayacağını ifade etti.