Haber

Üniversitemiz Akademik Yıl Açılışı Gerçekleştirildi

Son Güncelleme : 15.11.2021 07:00
Üniversitemizin 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni gerçekleştirildi.
Akademik ve idari personelimizin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı Tören Alanı'nda başlayan programda, Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı ardından Anıt Şeref Defteri’ni imzaladı.
Akademik Açılış Töreni’nin ikinci bölümü Üniversitemiz Atatürk Kültür Merkezi'nde devam etti.
Törene Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla AK Parti Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Muğla il protokolü ile tüm akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.
2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni'nde, Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Çok Sesli Korosu, dinleyenlere müzik ziyafeti sundu. Ardından Spor Bilimleri Fakültesi Öğr. Gör. Aydın Çelebi’nin gerçekleştirdiği Zeybek gösterisi ile katılımcılar keyifli anlar yaşadı.
Törende, 2020-2021 ve 2021-2022 eğitim öğretim yıllarında dört farklı puan türünde Üniversitemize ilk sırada yerleşen öğrencilerimize ve alanında başarılı öğretim üyelerimize başarı belgeleri verildi.
2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni'nde kürsüye çıkan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, yenilikçilik bilincini yayarak, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirerek ve öğrencilerimizin kolay iş bulacağı ve yüksek maaşlarla istihdam edileceği bölümler açarak AR-GE Üniversitesi olma yolunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Hüseyin Çiçek konuşmasına şöyle devam etti:

“MSKÜ 2023, 2053 ve 2071 Hedeflerinin Kilometre Taşı”

“Belki de sanayi devriminin ardından yaşanan en büyük sosyal dönüşüm, dijitalleşmeyle birlikte içinde bulunduğumuz süreçte yaşanmaktadır. Günümüz teknolojik gelişmelerinin, sanal dünya örgütlenmelerinin ve yapay zekâ uygulamalarının ortaya koyduğu yeni iklimde, gençlerimize daima yenilikçi beceriler kazandırılması gerekmektedir. Ortaya çıkan güncel Tekno-ekonomik paradigma ile yeni meslekler ve çalışma biçimleri ortaya çıkmakta, üretimin otomasyonu giderek artan robotik teknolojiler eliyle gerçekleştirilmektedir. Bizler bu dönüşümün farkındayız. Bu doğrultuda müfredatımızı devamlı güncelliyor, yeni bölümlerimizi geleceğe dönük olarak kurguluyoruz. Çünkü Ülkemizi, geleceği öngören, paylaşarak üreten, yeniliği arayan, bilim sanat ve spor üçgeniyle artı değer katan üniversitelerin ileriye taşıyacağını biliyoruz. Bu sebeple Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ülkemizin kalkınma sürecinin hızlandırılmasını amaçlayan 2023, 2053 ve 2071 hedeflerini çok önemli bir kilometre taşı olarak görmektedir.”

“Türkiye’nin En Önemli Ödüllerini Aldık”

“Öncelikli hedefim Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin dinamik, üretken ve huzurlu ortamını sağlamak, genç beyinlerdeki gücü ortaya çıkarmak. Buna paralel olarak, etki indeksi yüksek makale sayılarımız her yıl katlanarak artış gösterdi.  Her adımımızı bilinçli ve bir sonraki aşamaya geçiş için köprü olarak gördük. Bizler ailelerin bize emanet ettiği kıymetli öğrencilerimizin daha iyi şartlarda eğitim öğretimlerini sürdürmelerini sağlamak ve yerleşkelerimizde onlara her alanda en iyi imkânı sunmak amacıyla durmadan çalıştık, çalışıyoruz. Kampüsümüzün 7/24 yaşanır bir alan olması için birçok kültürel ve sosyal alan tesis ettik. Bu çerçevede ilk olarak, Mavi Çatı binasını öğrenci topluluklarına tahsis ederek onların faaliyetlerini daha rahat ve özgür bir ortamda gerçekleştirmelerine imkân sağladık. Yine Öğrenci Merkezli Üniversite vizyonu ile, “Öğrenci Hakları” ofisimizi yeniden aktif hale getirdik. Özel gereksinimli öğrencilerimiz için “Engelsiz Kampüs Birimini” kurduk ve Türkiye’nin en önemli ödüllerini aldık. Mühendislik Fakültesi önündeki atıl alana rekreasyon ve Açık Hava Sineması olarak dünyada örneği az görülen bir açık hava sineması kazandırdık. Öğrencilerimizin, personelimizin ve tüm özel gereksinimli bireylerin faydalanacağı parkurlardan oluşan “Hamak Park”ı Üniversitemize kazandırdık. Buna benzer şekilde “Kreş Park” ve “Yağmur Vadisi” projelerimiz de kampüsümüzün bir cazibe merkezine dönüşmesine güçlü bir katkı sunacaktır. Ayrıca tüm yerleşkelerimizde açık çim futbol sahaları, basketbol, voleybol sahaları ve tenis kortları oluşturma çalışmalarımız da devam etmektedir. Girişimci, yaratıcı ve özgüveni yüksek öğrenciler mezun etme idealiyle yapay zekâ, dijital oyun tasarımı ve teknolojileri, yazılım mühendisliği bölümlerini üniversitemize kazandırırken, önümüzdeki süreçte siber güvenlik ve biyo-robotik gibi programları da açmayı planlıyoruz.”

“AR-GE Hedefimizi Yakın Gelecekte Yakalayacağız”

“Üniversitemizin sahip olduğu bilimsel laboratuvar altyapısını bütün akademisyenlerimizin kullanımına açtık. Dış paydaşlarla yapılan bilimsel araştırma projelerinde araştırmacı veya bursiyer olarak görev alan lisansüstü öğrencilerimize Üniversitemize ait öğrenci evlerinde çok uygun ücretle barınma imkânı sağladık. Bunun yanı sıra TEKNOFEST ve TÜBİTAK yarışmalarında dereceler aldık. Gerçekleştirilen bağımsız anketlerde ise mezunları en kolay iş bulan ilk 30 üniversite arasında; öğrencileri memnun olan ilk 10 üniversite arasında oluşumuz; uzaktan eğitimde en başarılı ilk 10 üniversite arasında yer alışımız; hedeflerimiz uğruna verilen çabaların karşılığını somut olarak görmemizi sağlamıştır. Çünkü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi her alanda birlikte çalışarak, yeniliği ve geleceğin inşasını pro-aktif bir yaklaşımla gerçekleştirmektedir. Dünyada endüstri 4.0 dönemi tartışılırken bizler, toplum 5.0’ın merkezinde yer alan toplumsal problemlere yenilikçi, insan temelli ve kalıcı çözümler üreterek insan odaklı bir dünya düzeni için de çalışıyoruz.  Yürütülen Sürdürebilir Yeşil Kampüs ve Sıfır Atık kapsamında çalışmalarımız da insan-ekosistem dengesini sağlayan "sürdürülebilir kalkınma" nihai hedefine yönelik bütünsel bir yaklaşımla ilerlemektedir. Bugün gelinen noktada, İnova MSKÜ TTO A.Ş. ile yönetim hedeflerimizin 3. basamağı olan büyük sanayi iş birlikleri adına şehrin ileri gelen firmaları ile çok önemli adımlar attık.  TEKNOPARK’ın faaliyete geçmesi ile öğrenci ve akademisyenlerimizin fikirleri ürüne dönüşerek ilk ihracatımızı yapmış bulunmaktayız. Öğrencilerimizin parlak fikirlerini ortaya çıkarmak için ALM binasının en alt katında bulunan geniş bir alanı “Girişim Park” adıyla yalnızca öğrencilerimiz için yapılandırıyoruz. Tüm bu gelişmeler ışığında hedef piramidimizin en üst fazı olan AR-GE hedefimizi yakın gelecekte yakalayacağımıza yürekten inanıyorum” dedi.

“Bu Zafer Hepimizin”

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, konuşmasında Üniversitemizin elde ettiği TÜBİTAK sanayiye yönelik 2209-B ve araştırmaya yönelik 2209-A öğrenci projelerinde elde ettiği büyük başarıdan da söz etti:
“Bilinen ezberleri bozmak suretiyle, disiplinler arası çalışmaları daima teşvik ettik. Farklı disiplinlerde çalışan akademisyenleri ortak araştırmalarda bir araya getirerek çok iyi neticeler aldık. Nitekim araştırmacılarımız tarafından yürütülen dış fon kaynaklı proje sayılarındaki tırmanış, her yıl katlanarak artmaktadır. Benzer şekilde öğrencilerimizi proje süreçlerine dahil etme çabalarımızın çığ gibi büyüyen bir başarı zinciri ile taçlandığına da şahit oluyoruz. Geçtiğimiz başvuru döneminde TÜBİTAK Sanayiye yönelik 2209-B ve Araştırmaya yönelik olan 2209-A öğrenci projelerinde Türkiye 2.’si olduk. Bu azmin sonucunda ise 2209-A projelerinde bu dönem 465 yenilikçi proje başvurumuzun 289’unun desteklenmeye değer bulunduğunu ve Türkiye birincisi olduğumuzu gururla öğrenmiş bulunmaktayız. En yakın rakibimize 5 kat fark atarak olağanüstü bir başarıyla açık bir ara ile zirveye yerleştiğimizi gururla vurgulamak istiyorum. Bu zafer hepimizindir!”

“Değişime En Yakın Kuşak Z Kuşağı”

Akademik Yıl Açılış Töreni Muğla Valisi Orhan Tavlı ve Muğla AK Parti Milletvekili Yelda Erol Gökcan’ın konuşmalarının ardından YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın, “Yükseköğretimde Değişim ve Kalite” başlıklı konuşması ile devam etti.
Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Değişim konusu pandemi döneminde de oldukça konuşuldu. Şu andaki değişimi tetikleyen etkenler yapay zeka, robotlar, teknolojik gelişmeler gibi unsular. Bu değişim son 50 yıldır sürüyor. Teknoloji 2010’lu yıllardan itibaren hızla yukarı çıkmaya başladı. Ancak uyum hızı bununla paralel olmadı. Ancak tüm kurumlarımızla açığı kapatma gayretindeyiz. Bu açığı kapatmanın 2 yolu var. Bunlardan biri herkese inavosyan, analitik düşünme gibi yetkinlikler kazandırmak. İkincisi de bilişim destekli çevik liderlik. Biz bu ikisini de yerine getirirsek değişime ayak uydururuz. İş dünyası bu değişime daha hızlı uyum sağlıyor. Biz de bu nedenle üniversitelerimizin sanayi ile çalışmasını çok önemsiyoruz. Öğrencinin iş dünyası ve üniversite ile birlikte eğitim alması günümüzde kaçınılmazdır. 'Değişmezsek ne olur, yaşayamaz mıyız?' diye sorduğumda, 'Bir süre yaşarsınız' demişlerdi" diye konuştu.
Değişen dünyaya en çok uyum sağlayabilecek kuşağın 'Z kuşağı' olarak adlandırılan kuşak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Muzaffer Elmas, sözlerine şöyle devam etti: “Bu değişime en yakın kuşak 'Z kuşağı' dediğimiz kuşak. Gelişim için esnek kısa kurslar önemli. Dünya buraya doğru gidiyor. Tüm çalışmaların disiplinlerarası olması, alanında yetkin bireyler yetiştirilmesi, akademik camiadaki değişim uyumun ve değişimin ilk adımlarıdır.”
2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Çiçek’in, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas’a hediye takdiminin ardından sona erdi.
 
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 15.11.2021 07:00
Okunma Sayısı : 3067