Haber

TÜBİTAK’tan Mühendislik Fakültemize 6 Ödül

Son Güncelleme : 02.09.2020 00:00

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğrencileri TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları’nda 4 kategoride birinci 2 kategoride ise ikinci oldu.

Ankara, Erzurum, İstanbul ve Konya olmak üzere dört bölge merkezinde düzenlenen 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları’nda toplam 400 proje 175 jüri üyesi tarafından değerlendirildi.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğrencileri ise her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli kategorilerde toplam 6 ödül kazanarak büyük bir başarı elde etti.

TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları kapsamında;

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaaslan danışmanlığında ve İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencimiz Arzu Özkan ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz Umutcan Korkmaz ve Cemal Dak yürütücülüğündeki "STK-AKYS" başlıklı projeler, “Bilgi ve İletişim Teknolojileri” alanında bölge birincisi,

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaaslan danışmanlığında ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencimiz Kaan Selim Aktaş yürütücülüğündeki "Siber Güvenlikte Acil Durum Bilgisinin Güvenilir Bir Şekilde İletilmesi: Ulak-Güven (UGN-Bchain)" başlıklı proje, “Savunma, Uzay ve Havacılık” alanında bölge birincisi,

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaaslan danışmanlığında ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz Oğuzhan Şahin ve Özgür Doğan yürütülüğündeki "Afet Yönetimi İçin Dijital İkiz Teknolojisi" başlıklı projeler “Akıllı Şehirler ve Ulaşım” alanında bölge ikincisi,

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Barış Ethem Süzek’in danışmanlığında ve öğrencimiz İlayda Betül Uçar’ın yürütücülüğündeki “Psikiyatrik Bozuklukların Teşhisini Destekleyen Duygusal Zekâ Test Sistemi” başlıklı proje “Sağlık” alanında bölge birincisi,

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Önal Süzek danışmanlığında ve Mühendislik Fakültesi öğrencimiz Gül Sude Demircan’ın yürütücülüğündeki “Profil Fotoğraflarından Mobil Uygulama İle İskeletsel Sınıf III Maloklüzyon Erken Teşhis Ve Tahmini" başlıklı proje “Sağlık” alanında birinci,

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Onur Kılınççeker danışmanlığında ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencimiz Hasan Yiğit’in yürütücülüğündeki “Siber Fiziksel Sistemlerin Model Tabanlı Tasarımı ve Testi” başlıklı proje  “Bilgi ve İletişim Teknolojileri” alanında ikinci oldu.

Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaaslan proje konusu seçerken özgün değeri olan, fark yaratacak ve uygulanabilir projeler olmasına dikkat ettiklerini söyleyerek, “Hedefimiz öğrencilerimizin mümkünse proje konularını kendilerinin bulmaları ve bunun da heyecan duyacakları bir konu olmasıdır. Aklımızdaki güncel sorunları da birlikte konuşarak şekillendiriyoruz. Konunun sektördeki uzmanlarıyla, sivil toplum örgütleriyle ve uluslararası organizasyonlarla işbirliği kuruyoruz. Takım çalışmasını ve TÜBİTAK 2209 burslarına başvurmalarını, konferanslara katılıp sunum yapmalarını,  yayın yapmalarını ve yarışmalara katılmalarını destekliyoruz. Öğrencilerimiz ile son zamanlarda afet yönetimi, sivil toplum ve siber güvenlik konularına yoğunlaştık. Bu projelerde sadece blokzinciri kullanmıyoruz. Makine öğrenmesi, yapay zeka, dijital ikiz, SDN gibi en güncel teknolojileri kullanıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıl aynı yarışmada yine birincilik ödülü kazandıklarını belirten Dr. Öğr. Üyesi Barış Ethem Süzek ise projelerini önemli bir sektör olan sağlık sektöründe disiplinlerarası bir çalışmayla yürüteceklerini söyledi. Süzek, “Son iki senedir öğrencilerimi TÜBİTAK 2242 yarışmalarına katılmaya ve benzer şekilde TÜBİTAK 2209 programlarına başvurmaya teşvik ediyorum. Bu yarışmaya katılma ve programlara başvurma süreçleri  öğrencileri bir ARGE projesi için başka bir disiplinden kişilerle görüşerek ihtiyacı belirleme, sistem tasarlama, sistem geliştirme ve sistemi belgeleme basamaklarının tümünü yaşamalarını sağlıyor. Tecrübe ve kazanımları sektör veya akademide pozisyon bulma süreçlerinde yararlı oldu. Ayrıca bu projelerin devamı niteliğinde patent başvurularına ve  projenin çıktısını ürüne dönüştürmek için kendi şirketlerini kurmalarına ön ayak olıyor” diyerek lisans öğrencilerinin ARGE proje geliştirme süreçleri ile kariyerlerinin erken dönemlerinde karşılaşmalarının olumlu olacağını söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Önal Süzek, Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin başarılarının her yıl katlanarak arttığını vurgulayarak, “TÜBİTAK projesi hazırlama sorumluluğunu alan bir lisans öğrencisi, projesini onaylanmasa ve sadece yazım aşamasında kalsa dahi bir araştırmanın literatür taraması, araştırmacılarla iş bölümü, sanayi ortağı arama ve bütçe planlama, bir yazılım projesinin topluma yaygın etkisi üzerine kafa yormuş oluyor. Bütçeyi nelere harcamak etiktir, bilimsel metin yazımında hangi noktalara dikkat edilmelidir, etik kurul başvurusu neden gereklidir gibi sıradan bir yazılım projesi yapsalar karşılaşmayacakları kavramları TÜBİTAK başvuru sürecinde öğreniyorlar. Biz hocalara “Hocam mülakatım sırasında daha henüz lisans öğrencisiyken hem bir TÜBİTAK projem hem de bir araştırma bildirim olduğu için beni tebrik ettiler” geribildirimini verdiklerinde onların bu çalışkanlıklarını gelecekleri için doğru yönlendirdiğimizi teyit etmiş oluyoruz ve başarılarıyla gurur duyuyoruz” dedi.

Yoğun bir çalışma sonrası ortaya çıkan projelerinin böylesi bir başarı elde etmesinden gurur duyduğunu söyleyen Araş. Gör. Onur Kılınççeker de “TÜBİTAK 2242 proje yarışmalarına gönderdiğimiz ve ilk elemelerde başarılı bulunan projemiz ardından Konya Bölge yarışmasından Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında bölge ikincisi olmaya layık görüldü. Elde edilen başarılar, ekibin çalışma motivasyonunu arttırıyor ve yeni başarıların işaretlerini veriyor” dedi. 

 

Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 02.09.2020 00:00
Okunma Sayısı : 4103