Haber

TÜBİTAK Projeleri Sergilendi

Son Güncelleme Tarihi : 22.12.2021 00:00
Öğrencilerimizin TÜBİTAK 2209-A ve 2209-B kapsamında desteklenen projeleri Üniversitemizde sergilendi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), “TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye değer görülen 289 projesi ile bir rekor imza atmıştı. Aynı zamanda 2020 yılının 2. çağrı döneminde “TÜBİTAK 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı” sonuçlarıyla da MSKÜ, desteklenen 26 projesi ile tüm üniversiteler arasında ikinci sırada yer almıştı.

Üniversitemiz Atatürk Kültür Merkezi’nde destek almaya hak kazanan projeler için “TÜBİTAK Öğrenci Projeleri Poster Sergisi” düzenlendi. Fuaye alanını dolduran posterler ile yüzlerce proje ilgililere tanıtıldı. Muğla Valisi Orhan Tavlı ile Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek de tek tek stantları gezerek proje sahibi öğrencilerden çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Tüm gün süren programda Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaarslan tarafından TÜBİTAK Öğrenci Projeleri Eğitimi verildi; şans kurabiyesi çekilişi yapıldı ve Kahoot Bilgi Yarışması düzenlendi.

Programın ikinci oturumunun açılış konuşmalarını, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek ile Muğla Valisi Orhan Tavlı yaptı.

Vali Orhan Tavlı konuşmasında, "Bilgi ve teknoloji çağında doğal olarak bir toplumun bireylerinin sahip olduğu eğitim o ülkenin gelişmişlik düzeyi belirleyen bir ölçüdür.  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi sosyal, kültürel ve ekonomik yönden ülkeye katkısı çok büyüktür. MSKÜ kurulduğu 1992 yılından bu yana hızla gelişen; birçok bölümü bünyesinde barındıran, ülkemizin önde gelen üniversitelerinden birisidir" dedi.

Bilimsel paylaşım ve araştırma kültürünün yaygınlaşması hedefiyle Üniversitemizin, son üç yılda büyük bir sıçrayış kaydettiğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, ulusal ve uluslararası ölçütlerde araştırma ve teknoloji geliştirme çalışmalarını ve projelerini desteklemek için güçlü bir ekiple çalıştıklarını vurguladı. Rektör Çiçek sözlerine şöyle devam etti;
“Bu perspektifle, akademik çalışmaları desteklerken mevcut kaynakları en etkin ve verimli şekilde kullanımını sağladık. Gelişmiş bir araştırma alt yapısı oluşturarak, mevcut insan kaynağımıza araştırma ve teknoloji geliştirme çerçevesinde yol gösterici olduk. Sonuç olarak netice odaklı, hızlı, şeffaf ve yeniliklere öncülük eden bir anlayışla ciddi bir sinerji yakaladık. Üniversitemiz bugün; paylaşarak üreten bir araştırma çatısına dönüşerek büyük emek vererek attığımız adımların meyvesini, almaya başlamıştır.

En büyük hedeflerimizden biri, Öğrencilerimize Proje Kültürünü Benimsetmek ve Onların Araştırma Kabiliyetlerini Güçlendirmekti. Bu doğrultuda “Lisans Öğrencileri Projelerini” de hayata geçirdik. Proje geliştirme derslerini müfredata ekledik. Öğretim elemanlarımız aracılığıyla, öğrencilerimizin yaratıcılıklarını ve beyinlerindeki cevheri projelere dönüştürmeleri için teşvik ettik. TÜBITAK 2209-A ve 2209- B projelerinde yıldan yıla katlanarak artan bir yükseliş yakaladık. Buna bağlı olarak geçtiğimiz yıl MSKÜ öğrencilerinin TÜBİTAK’a sunduğu 86 projesi desteklenmeye değer görülmüştü. Üniversitemiz bu başarısıyla Türkiye 2.’si olarak Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programında tarihinin en yüksek başarı oranını yakalayarak, ülkemizin en başarılı üniversiteleri arasında yer almıştı. Fakat bizlere ve öğrencilerimize bu yetmedi! TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Araştırma Projeleri 2021 2. döneminde, 135 üniversiteden toplam 1998 başvurunun 1295’i kabul edilirken, bu dönemde toplam başvurunun %23’ü Üniversitemizden oldu. Desteklenmeye değer görülen başvuruların %22’sine ise yine üniversitemiz imza atarak, Türkiye 1.’liğine açık bir ara ile yerleşti. Nitekim Üniversitemizin desteklenmeye değer görülen 289 projesi ile kırdığı yeni rekor, bir sonraki rekorların işaretçisi olmuştur.
Adeta bilimsel projeler konusunda taarruz halinde olan Üniversitemiz, yenilikçi çalışmalarıyla her başvuru döneminde hücum etmek için hazır durumda beklemektedir. Araştırma ve Teknoloji Geliştirme konusundaki bu isteğimiz ve sürece öğrencilerin katılımı hem bölgemiz hem de ülkemiz açısından hayati önem taşıyor. Çünkü ancak bu yolla daha müreffeh, dışa bağımlılığı en aza inmiş, öz kaynakları daha güçlü bir Türkiye’yi inşa edebiliriz.”

Konuşmaların ardından TÜBİTAK Öğrenci Projeleri Poster Sergisi açılışı yapıldı; Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek ve Vali Orhan Tavlı, öğrencilerimiz ile birlikte “2209” biçiminde hazırlanan açılış pastasını kesti.
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 22.12.2021 00:00
Okunma Sayısı : 2362