Haber

TEKNOFEST’ten Gelen Birincilik: Emeklerimizin Karşılığını Aldık

Son Güncelleme Tarihi : 04.05.2023 00:00
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), bir TEKNOFEST başarısıyla daha hem ilimize hem de Üniversitemize büyük bir gurur yaşattı. Danışmanlığını Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üy. Enis Karaarslan’ın yaptığı "Merkeziyetsiz Tasarım ve Tedarik Sistemi: LunaJo" projesi, TEKNOFEST TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında "Sosyal yenilik ve Girişimcilik" alanında Türkiye birincisi oldu.  Proje, tasarım ve tedarik sisteminde aracıları en aza indirgemek için müşterileri, ürünü tasarlayanları ve üretenleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Projenin detaylarını Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaarslan, Ömer Furkan Berber, Ahmet Davut Atlı ve İbrahim Eser ile konuştuk.
 
Yarışmaya katılma ve proje yapma fikri ve motivasyonu nasıl gelişti?
Bitirme tezi için teknolojik yenilikleri aktif olarak takip ettiğimiz ve geliştirilmeye açık olan proje fikirleri üstüne düşünmeye başladık. Bu süreçte mevcutta olmayan bir proje yapmak için kendimizi motive etmeye çalıştık. Öğrenmek, sorun çözmek ve tecrübe kazanmak gibi kişisel becerilerimizi geliştirmek bizi bu süreçte motive eden en büyük şeylerdi. Proje fikrinin olgunlaşması ve var olan çözümlerden fark yaratmasının sağlanması sürecinde danışman hocamız Dr. Enis Karaarslan ile çalıştık. Onun yönlendirmesiyle önce Tübitak 2209 desteğine, daha sonrasında da Tübitak 2242 yarışmalarına katılım sağladık. Şu anda da Tübitak 1512 Girişimcilik Destek Programına (BIGG) hazırlık yapıyoruz.
 
Dr. Enis Karaarslan: Bilgisayar bölümümüzde verdiğim “merkeziyetsiz sistemler ve uygulamalar” dersini proje bazlı yapıyoruz. Öğrencilerimiz önce  fikirlerini sunuyorlar, ben de yönlendirerek olgunlaşmasına katkıda bulunuyorum. Ömer ve Ahmet’in fikirleri en başarılı bulduğum projelerdendi. Bu projeleriyle Tübitak 2209 başvurusu yapmalarını, bitirme tezi olarak geliştirmelerini ve Tübitak 2242 yarışmasına katılmaları konusunda onları motive ettim.
 
Proje sürecinde mücadele etmek durumunda kaldığınız zorluklar nelerdi ve nasıl aştınız?
Bu süreçte en çok mücadeleyi kendimizle verdik çünkü projeyi gerçekleştirirken kaynak azlığı, zaman yönetimi ve teknik becerilerimizin yeterli olmadığı durumlar oldu. Bu durumları çözmek için kendimizi daha fazla geliştirmeye odaklandık. Bahsi geçen durumları MSKU BcRG (http://wiki.netseclab.mu.edu.tr/index.php?title=MSKU_BcRG) blokzincir araştırma grubundaki arkadaşlarımızın ve danışman hocamızın yardımlarıyla gidererek kendi motivasyonumuzu sağladık. Bunun yanı sıra birbirimizin güçlü yanlarını kullanarak mücadele ettiğimiz zorlukların üstesinden gelmeyi başardık.
 
Teknofest'te olmak nasıl bir histi? Birinci olmakla ilgili duygularınızı tarif eder misiniz?
Teknofest yeni fikirlerin, projelerin ve teknolojik yeniliklerin sergilendiği, bir arada toplandığı çok güzel bir organizasyon. Elbette bu organizasyonun içinde bulunmak oldukça keyifli ve heyecan vericiydi. Çeşitli alanlarda çalışan insanlarla tanışmak, konuşma fırsatı bulmak Teknofest’te olmanın en büyük avantajlarından birisi. Bunu deneyimlemek oldukça memnuniyet ve gurur verici bir his.
Yarışmada birinci olmamızla emek ve fedakarlıklarımızın karşılığını aldığımızı hissettik. Bu bizi çok mutlu etti ve kendimize olan güvenimizi arttırdı.
 
Gelecekte proje yapmak isteyen öğrencilere ne önerirsiniz?
Proje geliştirme sürecinde hem sorunlar hem de çözümler üzerinde iletişimin büyük bir rolü var. Öncelikle kendinizle ve takım arkadaşlarınızla iletişiminiz çok önemli. İlgi alanınıza uygun bir proje geliştirmek sizi motive edecektir, bu da sorunların üst üste geldiği zamanlarda sıkılmadan araştırma yapmanıza olanak sağlayacaktır.
Projenin son halini ortaya çıkarttığınızda ne kadar mutlu olacağınızı ve gurur duyacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Öncelikle kendinize güvenin. Daha iyiye ulaşmak için kendinizi geliştirmeye emek harcayın. Amacınız uğruna çalışmaya devam edin ve asla pes etmeyin.
Dr. Enis Karaarslan: Ben, öğrencilerimizle bir proje kültürü oluşturmak için “Öğrenci projelerini gerçekleştirmek üzerine öneriler” adlı 100 sayfalık bir sunum hazırlamıştım. Bu sunum sekiz alt bölümden oluşuyor ve sürekli güncelleniyor.
Öğrencilerin bu sunumu incelemesinde (https://drive.google.com/file/d/180Okvpq8tkxWY55vS6kwSpVPP1l-pDXj/view?usp=sharing) ve bu kısa videoları (https://youtube.com/playlist?list=PLOXjg9tqYEhwvsd8GvDz-rNgTX9a91VGK) izlemesinde fayda var.
 
Projeye ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 04.05.2023 00:00
Okunma Sayısı : 1298