Ülkemiz, Muğlamız ve öğrencilerimiz için eşsiz değeri olan, merhum Sıtkı Davut Koçman’ı vefatının 18. yıl dönümünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde (MSKÜ) anıldı.
MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Sıtkı Koçman Vakfı Başkan Yardımcısı Mustafa Acar ve vakıf mütevelli heyeti, MSKÜ personeli ile öğrenciler katıldı.
Anma töreni, Sıtkı Davut Koçman’ın hayatını anlatan “Sarı Ceketli Mühendis” belgeselinin gösterimi ile başladı. Ardından Sıtkı Koçman Vakfı Başkan Yardımcısı Mustafa Acar konuşma yaptı.
Törenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar, “Bugün burada, çok önemli bir insan olan Sıtkı Davut Koçman'ın hayatını ve mirasını anmak için toplandık. Cömertliği ve sarsılmaz desteği üniversitemizde silinmez bir iz bırakan Sıtkı Davut Koçman’ı anmaktan büyük bir onur duyuyorum. Hayırseverlik eski çağlardan bu yana devam eden kadim bir gelenektir. Sıtkı Davut Koçman da bu kadim geleneğin en saygın temsilcilerinden biridir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Elbette, Sıtkı Davut Koçman sadece hayırsever değildi. O, vergisi kuruşu kuruşuna ödenmiş helal bir kazancın bağışçısıydı. Bu hiç şüphesiz çağları aşan bir ahlaki örnektir. Sıtkı Davut Koçman ileri görüşlü bir insan, eğitimin gerçek bir savunucusu ve sayısız öğrenciye umut ışığıydı. Üniversitemize olan bağlılığı maddi katkıların çok ötesine geçti; eğitimin dönüştürücü gücüne inandı. Bağışları, üniversitemizi yeni zirvelere taşıyan burslara, araştırma programlarına ve eğitim binalarımızın inşasına olanak sağladı. Sarsılmaz desteğiyle, sayısız öğrenciye maddi durumları ne olursa olsun hayallerinin peşinden gitme gücü verdi. Her bireyin potansiyeline olan inancı, onlara yeni kapılar açtı ve bu kapılardan geçenlerin hayatlarını sonsuza kadar şekillendirecek fırsatlar yarattı. Ancak Sıtkı Davut Koçman'ın etkisi, yaptığı somut katkıların çok ötesine uzanıyor. Onu tanıma ayrıcalığına sahip olan herkes için bir akıl hocası, bir arkadaş ve ilham kaynağıydı. Koçman'ın mirası; bir kişinin, başkalarının hayatını gerçekten değiştirebileceğini hatırlatıyor. Onun özverisi ve üniversitemize olan bağlılığı hepimiz için bir örnek oluşturdu. Bize başarının yalnızca kişisel başarılarla ölçülmediğini, başkaları üzerinde yarattığımız etkiyle ölçüldüğünü gösterdi.”
Sıtkı Davut Koçmanı Anma Programının ardından, MSKÜ fuaye alanında Koçman’ın fotoğraflarından oluşan serginin açılışı yapıldı.
Aynı zamanda bu yıl ikincisi düzenlenen Sıtkı Davut Koçman Ulusal Resim Yarışması kapsamında Başarı Ödülü, Mansiyon Ödülü ve Sergilemeye Değer Görülen Çalışmalar ödüllendirildi. Yarışmaya Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde lisans ve lisansüstü programlara kayıtlı 82 yarışmacı toplam 144 çalışması ile katıldı.
Anma programı, Sıtkı Davut Koçman adına MSKÜ Ali Rıza Hakses Cami’nde lokma ikramı ile sona erdi.