Haber

Sarıkamış Şehitleri Üniversitemizde Anıldı

Son Güncelleme Tarihi : 26.12.2018 18:00

Üniversitemiz Tarih Topluluğu ve Sarıkamış Şehitleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği iş birliği ile “Sarıkamış Şehitleri” konulu panel düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen panel, Sarıkamış Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

Panelin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Çiçek yaptı. Çiçek Sarıkamış’ın toplumsal hafızamızda yer alan en büyük acılarımızdan biri olduğunu söyleyerek, Türk toplumunun acılarından daima ders çıkardığını ifade etti. Çiçek konuşmasına şöyle devam etti:

Tarihimiz Destanlarla Doludur

“Şu bir hakikat ki, ulusumuz hiçbir zaman mağlubiyetten galibiyet çıkarma gibi bir acziyetin içerisinde bulunmamıştır. Bilakis bizler, tarih boyunca küllerimizden yeniden doğarak, en zor tecrübelerden ders çıkartma vasfımızla dimdik durduk. Hepimiz biliyoruz ki tarihimiz; Çanakkale, Kıbrıs ve yakın zamanda canlı şahidi olduğumuz 15 Temmuz Zaferi gibi destanlarla doludur. Aslında tüm bu zaferler tarihimizin bize sağladığı yüksek bilinç sayesinde mümkün olmuştur. Sarıkamış da yaşanan büyük acılara rağmen, azmin ve inancın zaferi olarak tarihe kazınmıştır. Nitekim Aziz Atatürk bu yüce azmi öyle iyi görmüş ki, Gençliğe Hitabede; “Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asîl kanda, mevcut!” demiştir.”

“Yıkıldığımızı Zannedenler Kalktığımıza Şahit Oldular”

“Dünya tarihinin yeniden yazıldığı bir dönemde bu vatan, binlerce şehidin kanıyla sulandı. Ve sınırlarımız, inanç denilen harçla çizildi. Burası öyle bir vatan ki, bugüne kadar düşmanın en amansız silahları bile onu müdafaa etmedeki azmimizde bir gedik dahi açamadı. Çünkü bedenler yıkılır, canlar verilir; fakat inanç denilen harçla sıvandıysan hiçbir maddi güç seni yıkamaz. Nitekim tarih boyunca yıkıldı zannedenler, düştüğümüz yerden kalkışımıza ve vatan surlarında bir tuğla olarak yer alışımıza şahit olmak durumunda kalmışlardır.”

Rektörümüz Prof. Dr. Çiçek’in konuşmalarının ardından, Sarıkamış Şehitleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Öztürk Demir söz aldı. Demir, askerlerimizin Sarıkamış’ta eşsiz yiğitlik, fedakârlık ve kahramanlık destanı yazdığını belirterek, gençlerden bu destanı unutmamalarını ve unutturmamalarını istedi.

Sarıkamış Şehitlerini anma etkinliği, moderatörlüğünü Prof. Dr. Adnan Çevik’in yaptığı ve Prof. Dr. Bingür Sönmez, Prof. Dr. Tuncay Öğün, Doç. Dr. Cengiz Çakaloğlu ve Hasan İzzet Altınanıt’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Sarıkamış Şehitleri” konulu panel ile devam etti.

 

Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 26.12.2018 18:00
Okunma Sayısı : 3720