Haber

Muğla Yemekleri Kitabına Dünya İkinciliği Ödülü

Son Güncelleme Tarihi : 04.12.2023 00:00
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin (MSKÜ) desteğiyle hazırlanan ‘Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri’ kitabı, Riyad’da düzenlenen “Gourmand World Cookbook Award” yarışmasında ‘Yemek Mirası’ dalında dünya ikincisi oldu.

Muğla’nın yöresel lezzetlerini içinde barındıran “Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri” kitabı, MSKÜ ve Muğla Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile Muğla mutfak kültürünü geleceğe taşımak ve kayıt altına almak amacıyla yazıldı.

Daha önce de dünyanın en iyi yemek kitapları arasında gösterilen “Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri” kitabı, 27-29 Kasım tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen yarışmada da zirvede yer aldı.

Kitap, dünyanın uluslararası tek yemek kitapları yarışması olan “Gourmand World Cookbook Award” sıralamasında dünya genelinde yemek mirası kategorisinde ikinci olarak büyük bir başarı elde etti.

Dünya genelindeki birçok ülkenin katıldığı yarışmada "Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri" kitabı, Amerika'dan gelen "The Ark of Taste" isimli kitaptan sonra ikinci oldu. Yarışmada Singapur üçüncü, Romanya ise dördüncü sırada yer aldı.

“Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri” kitabı, Muğla’nın 13 ilçesinde köy köy dolaşılarak 60 yaş üzeri vatandaşlardan alınan toplam 446 tarifi içeriyor.

Projeyi, aynı zamanda kitabın yazarı da olan MSKÜ öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Dr. Selma Atabey yürütüyor.

İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki dilde hazırlanan; neyin yanında ne yenir; ne zaman ve nasıl yenir bilgilerinin de bulunduğu kitap ayrıca küçük bir Muğla mutfak sözlüğünü de içeriyor.

Her tarifin sayfasında bulunan QR kod ile videolarına da ulaşılabilen “Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri” kitabı, Muğla’nın yöresel lezzetlerini ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtmayı hedefliyor.

Kitap daha önce de Gourmand Cook Book Awards ödüllerinde toplamda üç kategoride; “İki Dil İle Yazılmış Dünyanın En İyisi”, “Basılmış Yemek Kitapları Dünyanın En İyisi” ve “Yemek Mirası Dünyanın En İyisi” listelerine girmişti.

 
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 04.12.2023 00:00
Okunma Sayısı : 738