Haber

MSKÜ’den Çocuklar İçin “Yaz Bilim Kampı”

Son Güncelleme Tarihi : 13.06.2022 00:00
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilim Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUBEM) ve Knidos Kazı Başkanlığı iş birliği ile TED Bodrum Koleji 7. sınıf öğrencilerine yönelik “MUBEM Doğa Okulu: Knidos Yaz Bilim Kampı” projesi 8-10 Haziran 2022 tarihleri arasında Muğla İli Datça ilçesi Knidos Antik Kentinde gerçekleştirildi.

Kamp, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının kültürel zenginliğimiz ve çeşitliliğimizin evrensel kültüre katkı sağlayacak şekilde gelecek kuşaklara aktarılması ve bilgi toplumuna dönüşümün desteklenmesi hedefleri çerçevesinde düzenlendi.

Yürütücülüğünü MUBEM Müdürü Prof. Dr. Ayşe Oğuz Ünver’in ve Knidos Kazı ve Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. M. Ertekin Doksanaltı’nın üstlendiği; Dr. Hasan Zühtü Okulu ve Öğr. Gör. İbrahim Karaoğlan’ın uzman olarak yer aldığı projenin temel hedefi, genç bireylerin İlk Çağ’dan günümüze bilimsel ve teknik bilgilerin gelişim süreçlerini keşfetmeleri, farklı disiplinlerden bilim insanları ile bilimsel araştırma süreçlerini ilk elden deneyimlemeleri ve bilime yönelik bütünsel bir bakış açısı kazanmalarıdır.

Proje katılımcıları, arkeoloji, epigrafi, astronomi, temel bilimler ve su ürünleri mühendisliğinin de aralarında bulunduğu farklı disiplinlerdeki bilim insanları ile birebir etkileşim içerisinde bilimsel çalışmaları deneyimleme şansı yakaladı.  Katılımcılar ilk gün, gündüz etkinliklerinde Knidos Antik Kentinde eğitim kazıları gerçekleştirdi ve restorasyon çalışmalarında görev aldı. İkinci gün gündüz etkinliklerinde ise yazıtlardan estampaj alma çalışmalarında görev aldı; ünlü astronom ve matematikçi Eudoksos’un vatanı olan antik kentte yer alan iki farklı güneş saatinin çalışma prensiplerini temel alarak kendi güneş saatlerini tasarladı; bölgenin endemik flora ve faunasını keşfetti; antik dönemden ilham alınan sanat ve spor etkinliklerine katıldı; antik kentte bulunan iki farklı limanda deniz suyu analizleri gerçekleştirdi.

Gece etkinliklerinde ise katılımcılar, teleskopları ile gökyüzünü gözlemledi ve farklı gök cisimlerini inceleme ve belgeleme fırsatı buldu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek de kampa katılan öğrencileri kutlayarak, bilimin ışığını yansıtan bu eşsiz bölgede Üniversite olarak bilim kamplarını ulusal ve uluslararası düzeyde sürdüreceklerini söyledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
 
 
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 13.06.2022 00:00
Okunma Sayısı : 1476