Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü tarafından 1 Aralık 2023 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi B Salonunda “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Sempozyumu” düzenlendi.
Sempozyum, Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Vesile Hatun AKANSEL tarafından gerçekleştirilen açılış konuşması ile başladı ve, koordinatörlük faaliyetleri ve üniversite bünyesindeki Sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında yapılan bilgilendirmelerle devam etti. Ardından, Atık Yönetimi Koordinatörü Doç. Dr. Çağdaş GÖNEN, üniversitedeki atıkların geri dönüştürülmesi, ileri dönüştürülmesi ve bertarafı hakkında bilgiler verdi. Üniversitemizde yapılan çalışmalarla ilgili sunumların ardından, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin GİRAY, Muğla Büyükşehir Belediyesinin sürdürülebilirlikle ilgili çalışmaları, yerel yönetimlerin sorumluluğundaki iklim değişikliği ile ilgili uyum ve azaltım stratejileri ve planlanan diğer çalışmalar ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Ardından, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan Uzman Yusuf EŞİDİR, Türkiye’nin iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik ile ilgili faaliyetleri ve genel yönetimin koordine ettiği iklim değişikliği uyum ve azaltım stratejileri hakkında bilgi verdi. Sempozyumun ilk yarısı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla ve Türkiye çapında gerçekleştirilen iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik çalışmalarının sunumları ile tamamlandı.
İkinci yarıda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Hekimliği Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi GETAT hekimi Dr. Öğr. Üyesi Betül İNANÇ, “Sürdürülebilir Sağlık” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi ve iklim değişikliğinin etkisi altında, fiziksel ve mental sağlığı sürdürmenin, sürdürülebilir çözümleri konusunda anlatım gerçekleştirdi. Ardından, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Betül ÜNER YILMAZ, “Sürdürülebilir Beslenme” başlıklı sunumunda, beslenme alışkanlıklarını sürdürülebilir ve çevre dostu hale getirme stratejileri, farklı beslenme türleri ve besinlerin karbon ayakizi ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Sempozyuma, üniversite öğrencileri, ortaokul öğrencileri, öğretmenler, ENVERÇEVKO dernek üyeleri, belediye mensupları ve üniversite personelleri katılımları ile büyük ilgi gösterdi. Sempozyum programı, sunum gerçekleştiren konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile sona erdi.