Haber

MSKÜ Desteğiyle Yürütülen Kazıda, "Zar Oyunu Tablası" Bulundu

Son Güncelleme Tarihi : 13.09.2023 00:00
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) destekleriyle yürütülen Daskyleion kazılarında, 2 bin 500 yıl öncesinden kalma zar oyunu tablası bulundu.

Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki Daskyleion Ören Yeri'nde, 2023 yılı içerisinde iki alanda kazı çalışmaları gerçekleştirildi. Daskyleion'da 2015 yılından bu yana devam eden kazılarda pek çok buluntu gün yüzüne çıkarıldı. Son olarak kazılara dahil olan Paris CNRS Enstitüsünden Dr. Rostyslav Oreshko, Anadolu tarihi için önemli bir keşifte bulundu. Bölgede MÖ 5. yüzyıla ait ya “Bagabazos’un zar oyunu “ ya da “Bagabazos oyuncusu” yazan zar oyunu tablası keşfedildi.

Kazı Ekibi Başkanı ve MSKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan İren, Daskyleion Ören Yeri'nde devam eden arkeolojik kazılar ile ilgili şunları kaydetti:

“Geçen sene bulunan bir yazıt üzerinde Paris CNRS Enstitüsünden kazımıza gelen Dr. Rostyslav Oreshko, Anadolu tarihi için önemli bir keşifte bulunmuştur. Bulunan parçanın bir zar oyunu tahtası olduğunu göstermekte ve zar üzerinde ya ‘Bagabazos’un zar oyunu tablası’ ya da ‘Bagabazos oyuncusu’ yazmaktadır. Yazıt Phryg alfabesi ile yazılmış olup, Bagabazos Persli bir kişidir. Eski Yunan kaynaklarında ismi Megabazos olarak telaffuz edilmektedir. MÖ 5. yüzyıla ait bu oyun tablası ilgili böyle bir arkeolojik veri Anadolu’da ilk defa Daskyleion’da keşfedilmiştir.”

“2023 çalışmaları kapsamında bu yıl iki alanda çalışılmıştır. Bu çalışmalardan ilki Pers Dönemi’ne ait ‘Üç Odalı Yapı’ olarak adlandırılan kompleksin “A” odasında gerçekleştirilmiştir. Bu yapı kompleksinin alt tabakasında Lydia Dönemi’ne tarihlenen bir mutfak ve depolama alanı keşfedilmiştir. Bir evin mutfağı olmaktan ziyade alanın bir sarayın mutfağı olabileceğini gösteren yoğun üretime ait fırınlar, kap kacaklar, tohumlar ve hayvan kemikleri ele geçmiştir. Lydia Dönemi’ne ait yeme-içme alışkanlıklarının tespit edilmesi açısından bu alanda yürütülen kazı çalışmaları önemlidir. Dünyada kazısı devam eden tek Lydia dönemi mutfağı olmayı sürdüren yapıda çalışmalar önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.”

“İkinci olarak, Daskyleion’un en erken sur yapısında kazı çalışması yapılmıştır. Akrodaskyleion’un doğu eteğinde yer alan ve Phryg Dönemi’ne tarihlenen bu sur durvarı, tek kule ile desteklenmektedir. Bu yılki çalışmalarda Phryg surunun 3,5 metre yüksekliğinde ve 11 metre uzunluğunda korunmuş kulesi açığa çıkarılmıştır.  Böylece höyüğün doğusunda kuzey-güney doğrultuda uzanan surun bugüne kadar 42 metrelik bölümü gün yüzüne çıkarılmıştır. En yakın örneği Gordion Phryg Dönemi şehir surunda gözlenen duvar, yerleşmeyi dışarıdan gelecek saldırılara karşı korumak amacıyla inşa edilmiştir.”

 
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 13.09.2023 00:00
Okunma Sayısı : 731