Haber

MSKÜ Araştırmacılarından Sars-Cov-2 Virüsüne İlişkin Çalışma

Son Güncelleme Tarihi : 03.11.2020 14:49:40

Üniversitemiz Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Baysal ile birlikte İstanbul Üniversitesinden Dr. Ragıp Soner Silme, Hacettepe Üniversitesinden Doç. Dr. Çağatay Karaaslan ve Moskova RUDN Üniversitesinden Prof. Dr. Alexander N. Ignatov'un da yer aldığı çalışma ekibi bir süredir Covid-19’a karşı ilaç geliştirme çalışmaları yürütüyordu. Prof. Dr. Ömür Baysal, uluslararası bilimsel hakemli dergide yayımlanan çalışmanın sonuçlarının bir an önce klinik çalışmalarla teyit edilmesi gerektiğini; bu bakımdan şu anda ilaç adayı statüsünde olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ömür Baysal, yaptıkları araştırmalar sonucu buldukları molekülün adının "N-Acetyl-D-Glucosamine" olduğunu açıkladı. FDA onaylı bu bileşiğin, virüsün çoğalma mekanizmasını bozduğunu ve vücudun bağışıklık hücreleri tarafından virüsün fark edilebilmesini kolaylaştırdığını da ekledi.

Yapısal olarak basit bir bileşik olması, özellikle üretim maliyetlerinin düşük olması ve FDA onaylı bir bileşik olması itibariyle bu ilaç adayının diğer pek çok bileşikten daha etkin olduğunu düşündüklerini belirten Prof. Dr. Ömür Baysal, henüz yayınlamadıkları bazı sonuçların kendilerini desteklediğini, bu ilaç adayı bileşiğin üretimi ve klinik çalışmaları konusunda her türlü iş birliğine açık olduklarını belirtti.

Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 03.11.2020 14:49:40
Okunma Sayısı : 2583