Haber

MSKÜ’de Nefesli Çalgılar Konseri Düzenlendi

Son Güncelleme : 19.04.2024 00:00
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonu'nda, 1. Uluslararası Nefesli Halk Çalgıları Sempozyumu ve ardından Nefesli Çalgılar Konseri düzenlendi.

Dr. Öğr. Üyesi Ercan Kılkıl'ın başkanlığında düzenlenen sempozyum, nefesli çalgıların tarihinin, mitolojideki yerinin, müzikteki yerinin ve öneminin tartışıldığı 3 oturumda gerçekleşti.

Sempozyuma Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, Sinan Çelik, Ertan Tekin, Murat Toraman, Mustafa Eke, Öğr. Gör. Haydar Tanrıverdi, Muhsin Özdemir ve Muharrem Gül davetli konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Sempozyum Onursal Başkanı MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, nefesli çalgıların önemini mitolojiden örnek vererek anlattı: “Eski Anadolu mitolojisinde nefesli çalgılarla diğer çalgılar arasında bir rekabet vardı. Hikâyeye göre Yunan tanrısı Apollon lir çalıyor;  Marsyas da flüt çalıyordu. Frig Kralı Midas da ikisi arasında hakemlik yapıyordu. Ve Midas üst üste flütü tercih ediyor; yani nefesli çalgıyı tercih ediyor. Apollon da bu duruma kızıyor ve Midas’ın kulaklarını çekip uzatıyor… Dün konserimizin provasını izledim. Hikâyedeki rekabetin aksine nefesli çalgılarla diğer çalgılar arasında çok güzel bir uyum olduğunu gördüm. Bu sempozyumun da uyum içerisinde geçmesini diliyorum. Sempozyumumuzu destekleyen Valiliğimize, Ermaş’a ve tüm sponsorlarımıza da teşekkürlerimi iletiyorum.”

Sempozyumunun ardından Nefesli Çalgılar Konseri düzenlendi. Sinan Çelik, Erhan Özden, Ertan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Ali Bedel’in solist olarak sahneye çıktığı konserde Ercan Kılkıl, Şeyhmus Fidan, Göktuğ Çelik, İsmail Sınır, Serkan Yıldız ve Yunus Çekiç de orkestrada yer aldı.

Programa katılan seyirciler eserlere hep birlikte eşlik etti.

Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar, etkinlik sonunda konserin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Sempozyum Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ercan Kılkıl da dünyada ve ülkemizde ilk kez düzenlenen etkinliğe dair konuştu. Kılkıl, ülkemizin nefesli çalgılar çeşitliliği yönünden dünyada çok ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu söyleyerek, “2013 yılında başladığım Ulusal Zurna Festivali projemin bilimsel yönünü oluşturmak en büyük hedeflerimden biriydi. Bu sempozyumu Üniversitemizin himayesinde gerçekleştirebildiğimiz için çok mutluyum. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Turhan Kaçar'a, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden'e, Muğla Valiliğine, Ermaş A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan’a, Mikroman A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Suat Saran'a, İş İnsanı Erkin Özbek'e, destek sunan bilim insanlarına ve icraları ile büyük katkıda bulunan birbirinden değerli sanatçılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

 
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 19.04.2024 00:00
Okunma Sayısı : 810