Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde (MSKÜ), 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü kapsamında “Gelecek Turizmde” konulu bir etkinlik düzenlendi.
Gönüllülük ruhunu teşvik etmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe Sektörel ve Çevresel Sürdürülebilirlik Uzmanı Ferdi Akarsu, Yemek ve Seyahat Yazarı Deniz Sarıhanlıoğlu ile Gazeteci ve Seyahat Yazarı Buğra Tokmakoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Etkinlikte, MSKÜ’lü araştırmacı Dr. Öğr. Üyesi Nur Çelik İlal, UNDP Proje Yöneticisi Aslı Çakın Dağlı, Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel MD. Daire Başkanı Özgür Almaç ve MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar açılış konuşmacıları olarak yer aldı.
Prof. Dr. Turhan Kaçar, bölgemizin her türlü turizm için oldukça elverişli olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Bu bölgenin bir ferdi olarak turizmi, 1970’li yıllardan itibaren karavanla gelen ailelerden hatırlıyorum. Ancak zaman içerisinde ülkemizin tarihi ve coğrafi derinliği ve güzelliği sayesinde bölgemizde de turizm daha aktif hale geldi. Bu bölgeyi turizm için cazip kılan sadece doğal güzelliği değil; bu bölge aynı zamanda klasik dünyanın da tam orta noktası. Çünkü tarihi güzellikler turizmi cazip hale getiren ögelerdir. Bununla birlikte turizmde biz sadece kendi kültürümüzü tanıtmıyor aynı zamanda gelen turistin kültürüyle de tanışıyoruz. Bu kültürel karşılaşmalar aynı zamanda toplumların esnekliğini de arttıran bir husustur. Kısaca turizm her yönüyle bölgemizin kalkınması katkı sağlayacak bir husustur.”
Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü (CCAO) Selda Susal Saatçi, gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakmaya çabaladıklarını belirterek, “Bu çabalarımıza gençleri daha fazla dahil etmeyi arzu ediyoruz. Dünya Gönüllüler Günü’nde imzaladığımız protokolle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerinin artık ‘Gelecek Turizmde’ faaliyetlerine gönüllü olarak katılabileceğini duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Bizler de öğrenciler arasında sürdürülebilir bir kampüs anlayışını geliştirmek ve sürdürülebilir yaşam konusunda farkındalık yaratmak için çalışacağız. Bugün bu yolculuğumuzun ilk somut adımlarını öğrenciler ve Anadolu Efes Gönüllüleri ile birlikte Köyceğiz Gökova fidanlığına Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 sığla fidanı dikerek attık.” dedi.
UNDP Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföyü Proje Yöneticisi Aslı Çakın Dağlı da “Gönüllülük neyi önemsediğimizi, toplumsal fayda yaratma arzumuzu, adalet anlayışımızı, gezegene ve onu paylaştığımız herkese karşı sorumluluk duygumuzu yansıtır. Bu nedenle gönüllü olarak yapılan her çalışma sorunlara birlikte çözüm bulmanın yolunu açar. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile imzaladığımız protokol ile hem üniversitenin Yeşil Kampüs olmasına destek vermeyi hem de öğrencilerin sürdürülebilir turizm alanında farkındalıklarını arttırmayı ve gönüllü çalışmalara aktif katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz” diyerek sürdürülebilir bir geleceğin gönüllüğün gücü ile sağlanabileceğini söyledi.
Soru cevap ile devam eden etkinlik, Sürdürülebilir Turizm Topluluğu için ön kayıt alınması ile sona erdi.
Dünya Gönüllüler Günü Nedir?
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1985 yılından beri 5 Aralık tarihinde Dünya Gönüllüler Günü kutlanıyor. Bu günün kutlanmasının sebebi gönüllülüğün öneminin anlaşılması ve gönüllülük kavramının daha geniş kitlelere yayılmasıdır. Gönüllülük tanım olarak bireyin herhangi bir finansal kazanç gözetmeksizin özgür iradesi ile üçüncü kişilere herhangi bir yarar sağlamak amacıyla yapılan eylemlerdir. Gönüllülük, üçüncü kişilere yarar sağladığı kadar gönüllü bireylere de yararlar sağlamaktadır. Gönüllülük, bireylerin iletişim becerilerinin gelişmesine yardımcı olurken liderlik ve yardımseverlik özelliklerini de geliştirmektedir.