Haber

Milas Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği İçin Arazi Devri Gerçekleşti

Son Güncelleme Tarihi : 11.10.2019 07:00

Muğla Sıtkı koçman Üniversitesi (MSKÜ) Veteriner Fakültemizin önemli bir birimi olacak Araştırma ve Uygulama Çiftliğinin kurulması amacıyla, Milli Emlak’tan üniversitemize  118 dönümlük arazi devri gerçekleştirildi.

 

2018 yılında  30 Veteriner Fakültesi arasında ilk 10’da tercih edilerek 40 öğrenciyle eğitim öğretime başlayan Fakültemiz, Bu yıl da 60 yeni öğrenci alarak toplamda 100 öğrenciyle eğitim öğretime devam ediyor. 

 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek’in talimat ve destekleriyle temel eğitim ve öğretimle ilgili altyapı ve laboratuvar teknik donanımı güçlendirilen Veteriner Fakültesi tamamlanması planlanan 3 ana hedeften birisi olan Araştırma ve Uygulama Çiftliğimizin kuruluşuna dün itibarı ile başlamış bulundu.

 

İkinci hedef olan ve bölgemize hizmet verecek bir Hayvan Hastanesinin hızlıca kurulması bir diğer hedef olarak öne çıkıyor. Üçüncü hedef  ise balık, arı ve hayvancılık sektörünün ihtiyacı olan Akredite Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarını kurmak olarak belirlenmiş durumda.

 

MSKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı arazi devrine ilişkin yaptığı açıklamada; Muğla ili hayvan varlığı Tarım Orman İl Müdürlüğü’nün verilerine göre; sığır 256.000,  koyun 174.000 ve keçi 226.000 baş olduğunu, hayvan varlığının önemli bir oranı ise Milas ilçemizde bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Artay açıklamasının devamında; "Mevcut hayvanların seleksiyon yöntemleri ile veriminin arttırılması gerekmektedir.  Yapılması planlanan Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde bölge hayvancılığının iyileştirilmesine yönelik ıslah projeleri ile genetik açıdan verimi yüksek damızlık hayvanların üretimi ve yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Kurmayı düşündüğümüz Araştırıma ve Uygulama Çiftliğimiz, Veteriner fakültesi ve üniversitemiz bünyesindeki ilgili diğer birimlerde bulunan öğrencilerin çiftlik yönetimi ve işleyişiyle ilgili bilgi ve tecrübelerini artıracaktır. Çiftlikte bulunacak hayvanların beslenmesinde kullanılacak yemlerin çoğunluğu buradan elde edilirken, bölgemiz için alternatif yem ham maddelerinin ekimi ve verime dönük etkileri değerlendirilecektir. Elde edilecek olan hayvansal ürünlerden fakültemiz bünyesinde bulunan akademik birimlerde alternatif ürünlerin geliştirilmesiyle ilgili araştırmalar yapılırken, öğrencilerimize hijyen ve kaliteyi artırmaya dönük uygulama olanağı sağlayacaktır. Burada sektörle, çiftçiyle, üretici ile buluşmayı hedefliyoruz. Zaman zaman yapılacak eğitim faaliyetleri, seminerler, sektörle buluşmalar planlanarak bölge hayvancılığının gelişmesine yönelik de projelerimizle Üniversite halk buluşmasını sağlayacağız. Kuracağımız araştırma ve uygulama çiftliğini dileyen herkesin gezip göreceği, bilgi alıp tecrübe kazanacağı, eğitim kamplarının düzenleneceği bir sosyal yaşam merkezi haline getireceğiz” şeklinde konuştu.

 

 

Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 11.10.2019 07:00
Okunma Sayısı : 3814