Haber

Mahremiyet Korumalı Blok Zincir Tabanlı Akıllı Ölçüm ve Veri Kayıt Sistemi Patent Aldı

Son Güncelleme Tarihi : 02.12.2022 00:00
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi iş birliğinde geliştirilen “Mahremiyet korumalı blok zincir tabanlı akıllı ölçüm ve veri kayıt sistemi” patenti tescillendi.

MSKÜ Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaarslan’ın fikir sahibi olduğu ve danışmanlığını yaptığı buluş: MSKÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Şafak Öksüzer ve Ahmet Önder Gür, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gökhan Dalkılıç, Celal Bayar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ömer Aydın ve Ege Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Umut Can Çabuk’un destekleriyle geliştirildi ve patent olarak tescillendi.

Bu buluş, nesnelerin interneti cihazlarıyla elde edilen ölçüm verilerinin blok zinciri teknolojisi kullanılarak kayıt altına alınmasını sağlayan yeni bir ölçüm sistemidir. Bu sistem sayesinde veriler dağıtık olarak saklanıp güvenli bir sistem hâline getirilecek ve akıllı sayaçlarla kesin ölçümlerin yapılması sağlanacaktır. Ayrıca kişisel verilen korunması kapsamında özel hayatın gizliliği ilkesine haksız müdahale oluşturacak eylemler takip edilebilecek.

2018’de “Elektrik Dağıtım Sistemlerinde Blok Zinciri Tabanlı Mahremiyet Çözümü”  öğrenci projesiyle başlayan ve geliştirilerek patente dönüşen bu buluş öğrencilere önemli bir motivasyon kaynağı oldu.
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 02.12.2022 00:00
Okunma Sayısı : 1305