Haber

Kedreai Antik Kenti’ne Ziyaret

Son Güncelleme Tarihi : 25.08.2020 00:00

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Rektör Danışmanları Pof. Dr. Ali Osman Gündoğan, Doç. Dr. Feray Koca ve Doç. Dr. Bekir Çöl, Kedreai (Sedir Adası) Antik Kenti’ni ziyaret etti.

Rektörümüz ve danışmanları, Muğla Müzesi başkanlığında ve Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Diler ile ekibinin bilimsel danışmanlığında yapılan Kedreai kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek ada ve kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kedreai Sedir Adası adını sedir ağacından alan bir ada yerleşkesi. Kentin yerleşimi adada, mezarlık alanı ise ada karşısındaki ana karada yer alıyor. Kent ve çevresindeki çalışmalar, 2003 yılından bugüne değin Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü ve Prof. Dr. Adnan Diler başkanlığında yüzey araştırmalarıyla devam ediyor.

Muğla’da en çok ziyaret edilen ören yerleri arasında bulunan Kedreai Antik Kenti için, 2009-2010 yılları arasında SMAP III Avrupa Birliği Gökova Körfezi Sedir Adası alt çalışma grubu çalışmalarıyla Üniversitemiz Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi katkılarıyla yerleşim haritası elde edildi ve kentin yönetim planı hazırlandı. 

Kedreai Antik Kenti’nde 2017 yılında yapılan kazı çalışmalarının ardından, 2020 yılında da kazı çalışmaları iki etapta gerçekleştirildi.

İlk etap çalışmaları ana kara nekropol (mezarlık) ve tiyatroda alanında yapıldı. İkinci etap çalışmaları kapsamında ise Kedreai Antik Kenti’nin erken dönem araştırmalarına yönelik Apollon Kutsal Alanı'nda ve doğusunda kazı çalışmaları gerçekleştirildi.

Hem ana kara hem de adada, 2020 yılında yürütülen kazı çalışmaları sonucu önemli bilimsel sonuçlara ulaşıldı. Bunlardan en önemlileri; Kedreai halkının inanç geleneği ve gömme geleneklerinde Anadolu geleneklerini sürdürdüklerinin tespit edilmesi ve kentteki ilk yerleşim izinin zamanımızdan 2 bin 600 yıl kadar eskiye gittiğinin belgelenmiş olmasıdır. 

Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 25.08.2020 00:00
Okunma Sayısı : 2278