Haber

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Büyük Coşkuyla Kutladı

Son Güncelleme Tarihi : 30.10.2023 07:00
Cumhuriyetimizin 100. yılı tüm yurtta olduğu gibi ilimizde ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde (MSKÜ) de çeşitli etkinliklerle, yoğun katılımla ve coşkuyla gerçekleşti.

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamaları hafta boyu devam etti.

Muğla Valiliği tarafından 23 Ekim Pazartesi günü Türk bayraklarıyla "Cumhuriyet Yürüyüşü" gerçekleştirildi. Vali İdris Akbıyık, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, askeri ve mülki erkan ile vatandaşların katıldığı kortej yürüyüşü, Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Yürüyüşe katılanlar ellerinde Türk bayrakları ile Valilik binası önüne geldi. Yürüyüş sonunda Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Orkestra ve Korosu, çeşitli marşları seslendirdi.

Sonraki gün Muğla Atatürk Stadyumu’nda “Cumhuriyet Kupası Futbol Turnuvası" gösteri maçı düzenlendi. Müsabakada kırmızı takımda Muğla Valisi İdris Akbıyık, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, İl Milli Eğitim Müdürümüz Emre Çay, Gençlik ve Spor İl Müdürü Musa Kazım Açıkbaş, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, Yönetmen,  Senarist ve Oyuncu Yılmaz Erdoğan, Oyuncu Ersin Korkut, kurum müdürleri, siyasi partilerin il başkanları ve STK temsilcileri yer aldı. Beyaz takım ise Muğlaspor'da uzun yıllar top koşturan futbolcular ile Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut ve Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan'dan oluştu. Maçı tribünden Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, İl Müftüsü Yaşar Çapçı ve kurum müdürleri izledi.

MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Şehitler Salonu'nda ise Cumhuriyet Bayramına özel hazırlanan filmlerin gösterimleri ve Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından 'Cumhuriyetin Sesi' isimli konser düzenlendi. Konser öncesinde yönetmenliğini Doç. Dr. Serdar Karakaya'nın, röportajları ise Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut'un yaptığı “Asr-ı Cumhuriyet Muğla” kısa film gösterimi yapıldı. Konserin ardından ise Muğla Valiliği ile MSKÜ işbirliği ile hazırlanan, yönetmenliğini Basın Halkla İlişkiler ve Tanıtım Koordinatörü Öğr. Gör. Bulut Tanyeri'nin yaptığı, müziklerini Dr. Öğr. Üyesi Ercan Kılkıl'ın çaldığı ve Doç. Dr. İsmail Sınır'ın düzenlediği, yapımcılığını ise gazeteci Kenan Gürbüz'ün üstlendiği “100 Yılın Tanıkları” belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Katılımın yoğun olduğu gecede vatandaşlar seslendirilen şarkılara hep bir ağızdan eşlik etti. İlgiyle izlenen film ve belgesel ise izleyenlerden tam not aldı.

Aynı zamanda Menteşe Sınırsızlık Meydanı'nda "Cumhuriyetin Işığında 100. Yıl Sergisi" düzenlendi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sülün’ün de katıldığı sergide kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının eline bulunan ve Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar uzanan araç, ekipman ve malzemeleri sergilendi.

MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Şehitler Salonu'nda ise Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından 'Cumhuriyetin Sesi' isimli konser düzenlendi. Ardından “Asr-ı Cumhuriyet Muğla” kısa filmi ve Muğla Valiliği tarafından hazırlanan “100 Yıllık Muğla” belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Katılımın yoğun olduğu gecede vatandaşlar seslendirilen şarkılara hep bir ağızdan eşlik etti. İlgiyle izlenen film ve belgesel ise izleyenlerden tam not aldı.
Muğla’da 100. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Menteşe’de Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni yapıldı. Törene Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Milletvekilleri, MSKÜ Rektörü Turhan Kaçar, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Muğla Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı makam çelenginin Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra günün anısına Muğla Valisi İdris Akbıyık Anıt Şeref Defterini imzaladı.

23 Ekimde Cumhuriyet Yürüyüşü ile başlayan Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri 29 Ekim’de Vali İdris Akbıyık’ın Valilik makamında tebrikleri kabulü ile devam etti.

Cumhuriyet Bayramı kutlama töreni Menteşe Atatürk Stadyumunda il protokolü, okullar, askeri birlikler, resmi ve özel kuruluş temsilcileri ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti. Törende Muğla Valisi İdris Akbıyık ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün halkın ve törene katılanların bayramını kutladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşma Muğla Valisi İdris Akbıyık tarafından yapıldı. Öğrencilerin okuduğu şiirler ve folklor gösterileri ile devam eden Cumhuriyet Bayramı kutlama programı Muğla Jandarma Komando Tabur Komutanlığı tarafından yapılan gösteri ile devam etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajının okunmasının ardından Cumhuriyet Bayramı kutlama töreni tören geçişi ve 2023 öğrenci tarafından hazırlanan final tablosu ile sona erdi.

Ardından Muğla Valiliği tarafından resepsiyon verildi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu, Vali İdris Akbıyık ve eşi Sevim Akbıyık ev sahipliğinde Muğla Valiliği Bahçesi’nde yapıldı. Resepsiyon, Vali İdris Akbıyık ve eşi Sevim Akbıyık’ın davetlileri karşılamasıyla başladı. Program, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı anısına pasta kesimi ile sona erdi.

Resepsiyonun ardından vatandaşların katılımı ile 'Cumhuriyet Yürüyüşü' gerçekleştirildi. Akşam saatlerinde başlayan yürüyüşe vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile katılırken, yakılan meşaleler görsel şölen yaşattı. Cumhuriyet meydanında başlayan Cumhuriyet Yürüyüşü’ne evlerindeki vatandaşlar ise balkon ve pencerelerden salladıkları bayraklar ile eşlik etti.

Muğla'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Gripin konseri ile sona erdi.
 
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 30.10.2023 07:00
Okunma Sayısı : 727