10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü etkinlikleri kapsamında Şehit Yaşar Özlem Amfisi’nde “Atatürk ve Cumhuriyet” paneli ve “Atatürk Oratoryosu” düzenlendi.
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen panel ve oratoryo öğrencilerden büyük ilgi gördü. Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Çevikbaş’ın yöneticiliğini yaptığı panele, Prof. Dr. Bayram Akça, Prof. Dr. Ali Akar ve Doç. Dr. Zafer Durdu konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Akça “Atatürk’ün Ermeni Meselesine Bakışı” başlıklı konuşmasında, Atatürk’ün Ermeni meselesine bakışı, Osmanlı Dönemi’nde Ermeni ayaklanmaları, tehcir, Sevk ve İskân Kanunu konuları hakkında bilgi verdi. Ayrıca Akça, Erzurum Kongresi’nin (Anadolu’da Rum ve Ermeni meselesiyle ilgili hiçbir taviz verilmeyeceğine ilişkin) gizlenen maddelerine değindi.
Prof. Dr. Ali Akar, “Atatürk ve Harf İnkılabı” başlıklı konuşmasında, “Alfabenin gelişimi, alfabenin ne olduğu, Türklerin kullandığı alfabeler ve Harf İnkılabı konularıyla ilgili bilgi verdi. Alfabenin teknolojik bir icat olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akar, Sümerlilerin ve Mısırlıların alfabeyi geliştirdiğini, Fenikelilerin sembolleştirdiğini söyledi. Alfabe ve dinin paralel ilerlediğini vurgulayan Akar, insanların dinlerine göre alfabe değiştirdiğini, Türklerin İslamlaşmasının ardından Arap alfabesine geçildiğini belirtti. Ayrıca Akar, Arap alfabesinde tek bir ünlü harf olması sebebiyle yaşanan zorluklara, Arapçanın fonetiği tam olarak karşılamamasına ve bu sebeple 17. yüzyıldan itibaren Batı’yla uyum sağlamak için alfabeyi ıslah etme girişimlerinin başlaması konularına da değindi.
Doç. Dr. Zafer Durdu, “Cumhuriyet Dönemi Siyasal Kültür ve Modernleşmenin Seyri” başlıklı konuşmasında politik sistemlerin halkla ilişkisi, mahalli siyasal kültür, tebaa kültürü, katılımcı siyasal kültür konularıyla ilgili bilgi verdi.
Panelin ardından Prof. Dr. Pervin Çapan koordinatörlüğünde Yaratıcı Yazarlık Topluluğu ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 1. sınıf öğrencilerinin düzenlediği oratoryoda Dağ Başını Duman Almış ve İzmir Marşı okundu.