Üniversitemiz Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derviş Ergün'ün "Tohum" adlı kişisel sergisi, Üniversitemiz Atatürk Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda açıldı.
Derviş Ergün’ün, ahşap malzemeden konstrüktif bir yaklaşımla oluşturduğu ve küresel sermayenin dünyayı yeniden dizayn etme düşüncesine karşı bir duruşu temsil eden heykelleri, sanatseverlerden ilgi gördü.
Tohum temasını, tohumun global pazarda ekonomik ve siyasi çıkarlara hizmet eden bir emtiaya dönüştürülmesi çabalarına dikkat çekmek için seçtiğini söyleyen Derviş Ergün, “Bazı ürünlerin küresel ölçekte dağıtımı tek bir firmanın tekelindedir. Çoğu temel besinlerin de çokuluslu sermayenin tekeline geçirilmek istenmesi çabası sürdürülmektedir. Tohum bankaları ve çokuluslu üretim şirketleri bölgesel ya da yerel tohumları baskı altına alarak temel ihtiyaçlar üzerinden hem bir denetimi hem de toplumları yönetebilmeyi düşlemektedirler. Gelecekte içinde insan olmayan, sadece tüketici bir sınıf yaratmanın “verimlilik” kavramıyla bir ilgisinin olmadığı bir gerçektir” dedi.
Çalışmalarını, değindiği olumsuzlukları öne çıkartmak için siyaha boyandığını belirten Doç. Dr. Ergün, sergisinde çoraklaşma, genetiği değiştirilmiş ürün, ekili dikili alanların rantiye alanına dönüştürülmesi, kuraklık, doğanın kimyasal çöplüğe dönüştürülmesi, küresel talan gibi alt metinlere vurgu yapan heykellere de yer verdiğini söyledi.