Muğla Sıtkı Koçman Üniversiteli (MSKÜ) araştırmacıların projeleri, TÜBİTAK’ın en prestijli çağrısı 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye değer görüldü.
MSKÜ, TÜBİTAK destekli proje sayısını arttırarak yenilikçi ve girişimci bir AR-GE Üniversitesi olma hedefine hızlı ve sağlam adımlarla ilerliyor.
Yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel analizlerin yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesine yönelik proje başvurularını kabul eden TÜBİTAK 1001 çağrısı kapsamında başvurusu yapılan “Jet Grout Kolonların Sıvılaşmayı Önlemedeki Etkinliğinin Arazi Deneyleri ile Araştırılması” isimli proje, TÜBİTAK’tan destek alacak.
Projede MSKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Rıfat Kahyaoğlu yürütücü; Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Deniz Ülgen, Doç. Dr. Altuğ Saygılı ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Gül araştırmacı; Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Avni Güney ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selman Sağlam danışman; Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Araş. Gör. Selda Durmaz Demir bursiyer olarak yer alıyor.
MSKÜ’nün farklı bölümlerinden araştırmacıları bir araya getiren proje, 719.750 TL bütçe ile desteklenecek.
Yürütücülüğünü Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Allı’nın yaptığı “Bilecik İli Makrofungus Çeşitliliğinin ve Elde Edilecek Makrofungus İzolatlarının Biyoteknolojik Potansiyelinin Belirlenmesi’’ başlıklı proje de TÜBİTAK 1001 çağrısı çerçevesinde desteklenmeye hak kazandı.
Bilecik ili makrofungus biyoçeşitliliğinin ve toplanacak mantar örneklerinden izole edilecek makrofungus izolatlarının biyoteknolojik potansiyellerinin belirleneceği ve özel öneme sahip türlerin moleküler yöntemlerle tanımlamasının planlandığı proje, MSKÜ tarafından yürütülecek.
Proje ile ekonomik, ticari ve sosyal alanlarda güçlü etkilerin ortaya konması hedefleniyor.