Duyuru

YÖK'ten Pakistan'a Doktora Eğitimi Desteği

Son Güncelleme Tarihi : 15.03.2017 13:14:31

PAKİSTAN ÜNİVERSİTELERİNİN AKADEMİK KADROLARINI TÜRKİYE'DE YETİŞTİRMEYİ ÖNGÖREN MUTABAKAT BELGESİ İMZALANDI

 

14 Mart 2017 / Ankara

 

 

T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Kasım 2016 tarihinde Pakistan İslam Cumhuriyeti'ne gerçekleştirmiş olduğu resmi ziyaret sırasında sözünü ettiği ve Pakistanlı öğrencilerin Pakistan Hükümetinin burslusu olarak Türkiye'deki üniversitelerde doktora eğitimi görmelerine imkân sağlayan Mutabakat Belgesi, YÖK'ün resmi davetlisi olarak ülkemizi ziyaret etmekte olan Pakistan Yükseköğretim Komisyonu (HEC) Başkanı Prof. Dr. Mukhtar Ahmed ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç tarafından bugün YÖK'te düzenlenen bir törenle imzalandı.

 

 

 

 

Pakistan HEC Başkanı Prof. Dr. Mukhtar Ahmed, imza töreni öncesinde yaptığı konuşmada, öncelikle Türkiye'de bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek YÖK'ün göstermiş olduğu ev sahipliği için teşekkür etti. Ziyareti kapsamında bir önceki gün Ankara'da bazı üniversiteleri de görme fırsatını bulduğunu ve ODTÜ'de bulunan teknoparkı ziyaret ettiğini belirterek, bu üniversitede okuyan Pakistanlı öğrencilerle bir araya geldiklerini vurguladı. YÖK ve Türkiye'deki üniversitelerin desteğiyle Pakistan'daki üniversitelerde teknoparkların kurulması arzusunu dile getirdi. HEC Başkanı Prof. Dr. Mukhtar Ahmed ayrıca Pakistan üniversitelerinin ihtiyaç duyduğu doktoralı öğretim elemanını yetiştirmek üzere Türkiye'yi seçmiş olmalarının bir tesadüf olmadığını, iki ülke arasındaki dostane ilişkiler kadar Türk üniversitelerinin son yıllarda göstermiş olduğu akademik performans ve başarısının bunda belirleyici rol oynadığının altını çizdi. İki dost ülkenin yükseköğretim alanında uzun vadeli işbirliğinin geliştirilmesi yönünde YÖK ve HEC arasındaki son dönemlerdeki mevcut işbirliği çalışmalarından dolayı duydukları memnuniyeti belirtti.

 

 

 

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç imza töreninde yaptığı konuşmada, dost ve kardeş ülke Pakistan'daki üniversitelerin ihtiyaç duyduğu akademik kadroları yetiştirecek olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek bu antlaşmayla iki ülkenin yükseköğretim alanındaki ilişkilerinin geleceği açısından da çok önemli ve anlamlı bir uygulamayı başlatmış olduklarını; Türkiye'de yetişecek Pakistanlı akademisyenlerin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmeye yaşamları boyu katkı sağlayacaklarına inandığını söyledi. Türkiye'de doktora yapacak gençlerin sadece Pakistan'da değil, bulundukları her ülkede iki ülkenin, Pakistan'ın ve Türkiye'nin menfaatini gözeten bir anlayışa ve tutuma sahip olacaklarından hiç kuşku duymadığını sözlerine ekledi.

 

 

 

 

YÖK ile Pakistan yükseköğretim komisyonu (HEC) arasında imzalanan mutabakat belgesi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti arasında yükseköğretim alanında işbirliğini öngören ve geçtiğimiz yılın Nisan ayında Pakistan'da YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç ve HEC Başkanı Prof. Dr. Mukhtar Ahmed tarafından her iki ülke hükümetleri adına imzalanmış olan anlaşmanın bir uygulama belgesi niteliğini taşımaktadır.

 

 

 

 

Başkan Saraç'ın Nisan 2016'da Pakistan'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Pakistan HEC Başkanı Prof. Dr. Mukhtar Ahmed, Pakistan üniversitelerinde doktoralı akademik personel açığı bulunduğunu ve bunu kapatmak için her yıl Türkiye'ye yaklaşık 500 doktora öğrencisi göndermek istediklerini dile getirmiş ve bu hususta prensipte anlaşmaya varılmıştı.

 

 

 

 

Bugün imzalanan Mutabakat Belgesi, Pakistan hükümeti burslusu olarak gönderilecek öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelerin doktora programlarına kabul süreçlerini; Pakistan hükümeti tarafından transfer edilecek öğrenim ücreti, sağlık sigortası, barınma bedeli ve cep harçlığına ilişkin ödemelerde izlenecek yöntemi ve öğrencilerin öğrenimleri sırasında ve bitiminde tabi tutulacağı birtakım hususları belirlemektedir.

 

 

 

 

YÖK ile Pakistan Yükseköğretim Komisyonu (HEC) arasında yapılan görüşmelerde, Türkiye'ye doktora eğitimine gönderilecek öğrencilerin dışında, ayrıca yükseköğretim odaklı yeni girişimlerinde başlatılması konusunda mutabık kalındı. Bunlar arasında Proje Tabanlı Türkiye-Pakistan Araştırmacı Hareketliliği Programı, Pakistan'ın seçilmiş üniversitelerine teknopark deneyimimizin paylaşılması, ortak araştırma merkezi kurulması ve HEC Personelinin YÖK tarafından yükseköğretim odaklı konularda eğitimine yönelik programlar düzenlemesi de yer aldı.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 17 Kasım 2016 tarihinde Pakistan'a gerçekleştirmiş olduğu resmi ziyaret sırasında Pakistan Ulusal Meclisi ile Senato'nun ortak oturumunda yaptığı konuşmada bugün imzalanan Mutabakat Belgesine atıfla şunları söylemişti:

 

"Lisans, yüksek lisans ve doktora alanında verilen Türkiye burslarıyla hem Pakistanlı öğrencilerin tecrübelerini ülkemize taşıyor, hem de nitelikli insan kaynağı noktasında Pakistanlı kardeşlerimize katkı sağlıyoruz. Yükseköğretim Kurulumuz ile Pakistan Yükseköğretim Kurulu arasında önümüzdeki ay imzalanacak ve her yıl 500 Pakistanlı öğrencinin ülkemizde doktora yapmasını öngören mutabakat zaptını da çok kıymetli buluyorum."

 

 

Yayınlayan : basin.mu.edu.tr Tarih : 14.03.2017 00:00
Okunma Sayısı : 1464