Duyuru

YÖK Tarihinde İlk Kez Düzenlenen “YÖK Sağlık Söyleşileri”nin İlki Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Gerçekleştirildi

Son Güncelleme Tarihi : 09.01.2017 15:32:51

YÖK TARİHİNDE İLK KEZ DÜZENLENEN "YÖK SAĞLIK SÖYLEŞİLERİ"NİN İLKİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

5 Ocak 2017 / Samsun

 

 

Yükseköğretim Kurulu, güncel sağlık konularının ele alınacağı ve tarihinde ilk kez üniversitelerde öğrenci ve akademisyenlere yönelik düzenleyeceği "YÖK Sağlık Söyleşileri"ni başlattı.

 

Her ay farklı bir bölgedeki üniversitede gerçekleştirilecek olan söyleşilerin ilki Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde düzenlendi.

 

Söyleşi programı öncesi Samsun'da çeşitli temaslarda bulunan YÖK Başkanı Saraç, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ile birlikte Vali İbrahim Şahin'e bir ziyaret gerçekleştirdi.

 

 

 

 

Valilik ziyaretinin ardından YÖK Başkanı Saraç, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç'i makamında ziyaret etti.

 

 

 

 

Rektör ziyaretinin ardından bölge rektörleriyle toplantı gerçekleştiren Saraç, Rektör Bilgiç eşliğinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi yerleşkesini gezdi.

 

 

 

 

 

Samsun'da gerçekleştirilen çeşitli temasların ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salon'da düzenlenen etkinliğe geçildi.

 

Prof. Dr. Rüstem Aşkın tarafından gerçekleştirilecek olan "Sağlıkta Şiddet, Hekime Saygı" konulu söyleşiye YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK yetkilileri, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, bölgedeki bazı rektörler ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

 

Programın açılışında konuşma yapan YÖK Başkanı Saraç, bu vesile ile Samsun'da, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde olmaktan memnuniyetini belirterek konuşmasına başladı.

 

 

 

 

Bu söyleşilerin ilkinin konusunun "Sağlıkta Şiddet, Hekime Saygı" olarak belirlendiğini söyleyen Saraç, Samsun'un kıymetli iki hekimini 2015 yılında menfur bir saldırıyla hayatlarını kaybettiklerini hatırlattı.

 

Bu vesile ile Dr. Furtun ve Dr. Dağdeviren'i de rahmetle anan YÖK Başkanı Saraç, Prof. Dr. Rüstem Aşkın'a toplantıya katılımlarından dolayı teşekkürlerini iletti.

 

 

 

 

Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama riskinin diğer hizmet sektörü gruplara göre 16 kat daha fazla olduğunun rapor edildiğini sözlerine ekleyen YÖK Başkanı, bunun çok yüksek ve ürkütücü bir rakam olduğunun altını çizerek konuşmasına şu şekilde devam etti:

 

"Son yıllarda, bugünkü konumuzu ve bizi ilgilendiren önemli bir kavram, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2011'de Rio Zirvesinde gerçekleştirilen sağlığın sosyal belirleyicileri üzerine yoğunlaşılması kavramıdır. Gerçekten de zirvede sağlığın sosyal belirleyicileri deklarasyonu kabul edilmiş ve yayınlanmıştır. Bu deklarasyona imza atan ülkeler, sağlığın sosyal, ekonomik, çevresel ve davranışsal belirleyicileri üzerine eşitsizlikleri giderme odaklı kamu sağlığı politikaları oluşturmuşlar ve uygulamaya koyma gayreti içerisindedirler.

 

 

 

 

Sağlık ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalarda, vatandaşlar arasındaki mevcut eşitsizliklerin giderilebileceği yönündeki anlayışlar, daha iyimser sosyal politikalar vaat etmektedir. 1900'lü yıllarda 1,5 milyar olan dünya nüfusu, 2015 yılında 7,5 milyara ulaşmıştır. Bugünkü güne baktığımızda dünya nüfusu açısından refah hizmetleri bağlamında sağlık hizmetleri, sağlıkta kalite, hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sağlıklı olmak ve de sosyal anlamda iyi olmak, ülkelerin geleceğini etkileyen en önemli kavramlardan biri olarak değerlendirmeye alınmaktadır.

 

Biz de Yükseköğretim Kurulu olarak, yetiştirdiğimiz 7,3 milyon gencimize bu bilinci yerleştirmek istiyoruz, bu nedenle buradayız. Toplantılarımızın ikincisi inşallah, Gaziantep Üniversitesinde gerçekleşecek. Çünkü Gaziantep, bugün neredeyse 3 milyona ulaşan Suriyeli nüfusa ev sahipliği yapan Türkiye'nin, bu yoğunluğu en çok yaşayan ilidir. Gaziantep'te de Suriyeli kardeşlerimizin sağlık ile ilgili sorunlarını ayrım gözetmeksizin çözmeye taahhüt eden devletimizin kararlarında bize düşen görevleri gözden geçireceğiz."

 

 

 

 

Yakın zamanda gerçekleştirilen ve önümüzdeki süreçte gerçekleştirilecek özellikle yapısal dönüşüm odaklı girişimlerinden kısaca bahseden Saraç, ülkemiz için öncelikli olan ve öğretim üyesi ihtiyacı olan belli alanlarda "İhtisaslaşacak 1000 Yönlendirilmiş Araştırma Görevlisi Alımı" için ilana çıktıklarını söyledi.

 

Ayrıca, ülkemizin doktoralı insan ihtiyacını karşılamak üzere 100 önemli ve disiplinler arası alanda 2000 kişiye burs projesi olan "100/2000 Doktora Projesi"ni hayata geçirdiklerini belirten Başkan Saraç bu yıl belirledikleri önemli başlığın araştırma üniversiteleri olduğunu ve bunun için de çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.

 

 

 

 

Yapılan düzenlemeler ile daha verimli, sağlıklı bir sistem için gösterilen gayretlerin öğrenciler ile ilgili alanlarda da nitelik ve nicelik açısından önemli sonuçlar verdiğini vurgulayan Saraç, katılımcıları muhabbetle selamlayarak konuşmasını tamamladı.

 

YÖK Başkanı Saraç'ın söyleşi programında yaptığı konuşma metni için tıklayınız.

 

 

 

 

Başkan Saraç'ın konuşmasının ardından, Prof. Dr. Rüstem Aşkın'ın "Sağlıkta Şiddet, Hekime Saygı" konulu söyleşisine geçildi.

 

 

 

 

Prof. Dr. Rüstem Aşkın, söyleşisinin ardından akademisyen ve öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

 

 

 

 

Söyleşi sonrası YÖK Başkanı Saraç, Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nde görevliyken silahlı bir saldırı sonucu yaşamını yitiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi mezunu göğüs cerrahı Op. Dr. Kamil Furtun'un mezuniyet diploması ve öğrenci kimliğini, eşi Dr. Sayın Funda Furtun'a takdim etti.

 

 

 

 

Hediye takdiminin ardından YÖK Başkanı Saraç, öğrenci ve akademisyenlerle karşılıklı sohbet ederek, katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.

 

Yayınlayan : basin.mu.edu.tr Tarih : 05.01.2017 00:00
Okunma Sayısı : 3078