Duyuru

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YÖK'te Akademisyenler ile Buluştu

Son Güncelleme Tarihi : 18.01.2017 13:16:07

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU, YÖK'TE AKADEMİSYENLER İLE BULUŞTU

 

17 Ocak 2017 / Ankara

 

 

Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, üniversitelerin siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi alanındaki ilgili akademik birim yöneticileri ile YÖK Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldi.

 

 

 

 

Uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi alanında, eğitim ve bilim odaklı strateji ve politikalarının görüşüldüğü toplantının açılışında YÖK Başkanı Saraç ve Bakan Çavuşoğlu birer konuşma gerçekleştirdi.

 

YÖK Başkanı Saraç, Bakan Çavuşoğlu'nu Yükseköğretim Kurulunda ağırlamaktan ve bugünkü beraberliğin ana konusu olan ülkemizin dış ilişkilerine yönelik politikalar ile ilgili görüşlerini Sayın Bakandan dinleyecek olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başladı.

 

 

 

 

Karşılıklı anlayış ve hoşgörü ile dostluğa ve saygıya en çok ihtiyaç duyulduğu zor zamanlardan geçildiğini söyleyen YÖK Başkanı, bütün bu zor günlere rağmen ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma çalışmalarının hepimiz için en önemli ve en ciddi hedef olduğunun altını çizdi.

 

Son 10 yılda yaşanan bu büyüme sürecinin bundan sonraki aşamasının nitelik ve kalite bakımından büyümek olduğunu yineleyen Saraç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 

"2015 ve 2016 yılları YÖK'te bir çok yeniliğin yanı sıra, çalışmalarımız; kalite çalışmaları, misyon farklılaşması odaklı ihtisaslaşma ve nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için yeni doktora alanları ve doktora bursları, yani 100/2000 Doktora Burs Projesi ana başlıkları etrafında şekillenmiştir.

 

Hem akademide, hem endüstride doktora derecesine sahip insan kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak artırılabilmesi için ‘Ülkemiz için öncelikli olan ve öğretim üyesi ihtiyacı olan belli alanlarda ihtisaslaşacak 1000 Yönlendirilmiş Araştırma Görevlisi Alımı' için ilana çıktık. Bunun yanı sıra bu Şubat ayında yükseköğretim tarihimizde bir ilk olacak olan 100/2000 Doktora Burs Projesi'ni hayata geçiriyoruz. Bu projede verilecek burs kadar, bizzat doktora alanları ve doktora programlarının disiplinlerarası olması akademi için ciddi bir gelişme olacaktır. Bu alanların seçimi ve bu projede takip edilen yöntem YÖK tarihinde değil, Türk yükseköğretim tarihinde bir ilktir. Kurgusu Yeni YÖK'e ait olan bu proje Türk eğitim tarihinde takip edilen burs politikalarının bütününden farklı ve özgün bir projedir.

 

 

 

 

Bu yıl bu çalışmaların yanı sıra yeni bir başlık olarak araştırma üniversiteleri çalışmalarının da öne alınacağı bir dönem olacaktır."

 

2000'li yıllarda uluslararasılaşma bütün dünyada yükseköğretimin temel bir unsuru haline geldiğini sözlerine ekleyen Saraç, üniversitelerin geleceğe yönelik stratejilerinden birinin bu olduğunu vurguladı.

 

Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısının 2000'li yıllarda 20 binler civarında iken bugün 100 binli rakamlara ulaştığını söyleyen YÖK Başkanı, konuşmasına şu şekilde devam etti:

 

"189 ülkeden öğrenciler okutmaktayız. Ülkemize en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında ilk 10'da sırasıyla Azerbaycan, Türkmenistan, Suriye, İran, Afganistan, Irak, Yunanistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Kosova gelmektedir. Ülkemizde uluslararası öğrencilerin %80'i devlet üniversitelerinde % 20'si vakıf üniversitelerindedir. Uluslararası öğrenciler, il olarak en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Erzurum'u tercih etmektedirler."

 

 

 

 

Bugün dünyanın önemli insani meselelerinden biri olan göç konusunun ana başlıklarından birisinin mülteci gençler olduğunu belirten Başkan Saraç, "Türkiye'de geçici koruma altında bulunan 19-24 yaş arası Suriyeli vatandaşlarımızın sayısı Ağustos itibari ile 392 bin civarındadır, ve yine 2016 yılı itibari ile ülkemizde yükseköğretim gören Suriyeli vatandaşların sayısı 10 bini bulmuştur." diyerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 

"2014 yılından bu yana Suriyeli gençlerin yükseköğretime erişimi ile ilgili Yükseköğretim Kurulu olarak destekleyici bir dizi kararlar alınmıştır. Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerdeki üniversitelerimize ilaveten özellikle Çukurova, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Harran, Mersin, Mustafa Kemal ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitelerinde Suriye ve Irak kökenli öğrencilerin kabulü çerçevesinde yoğun gayretler verilmektedir. Bu üniversitelerde bu öğrencilere yönelik olarak YÖK'ün desteği ile çok farklı yöntemler izlenmektedir."

 

 

 

 

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Yükseköğretim Kurulu arasında, ülkemizde bulunan yabancı öğrenciler ile akademisyenlerin ve aile üyelerinin ikamet izni işlemlerinin hızlandırılması ve güvenli veri paylaşımının sağlanması amacıyla iki ayrı protokol imzaladıklarını söyleyen Saraç, 35 yıllık YÖK tarihinde bakan düzeyinde imzalanan 27 mutabakat zaptı ve uluslararası anlaşmanın 14'ünün son iki yılda imzalandığının altını çizdi.

 

"Yeni YÖK" olarak tarihimizde ilk defa yurtdışı burs programlarını başlattıklarını ve Müslüman Frankofon Ülkelerle ilişkileri geliştirmeyi amaçlayarak Afrika ülkelerinin siyasi, ekonomik ve sosyal kalkınma hamlelerine eğitim amaçlı katkıda bulunduklarını belirten YÖK Başkanı teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

 

YÖK Başkanı Saraç'ın toplantıda yaptığı konuşmanın metni için tıklayınız.

 

Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ise, Bakanlık olarak bundan sonraki süreçte akademisyenlerle zaman zaman bir araya gelerek Türk dış politikasını birlikte gözden geçirmek istediklerini belirtti.

 

 

 

 

Yurt dışında FETÖ ile mücadele konusuna da değinen Çavuşoğlu, YÖK ile FETÖ'ye bağlı üniversitelerin durumuyla ilgili çalıştıklarını söylerken, akademisyenlere Türkiye'yi yurt dışında anlatmada çok önemli görevler düştüğünün önemine değindi.

 

 

 

 

Maarif Vakfı ile bu yapıya bağlı okulların devrini veya kapatılmasını sağladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, bugüne kadar 120 kuruluşun kapanmasını veya devrini gerçekleştirdiklerini vurguladı.

 

Türkiye'nin çevresindeki sorunların herkese problem olarak yansıdığını belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

 

 

"Türkiye olarak sorunların olduğu yerde çözüm için katkı sağlamaya çalışıyoruz. Eğer dışarıdaki sorunları çözemezseniz o sorunlar size gelir. Bu ister terör, ister çevre ve ister ekonomik sorunlar olsun. Hangi sorun olursa olsun bu sorunların çözümüne katkı sağlamamız lazım. Bugün terör neredeyse gidip orada o terörü yenemezseniz, yok edemezseniz, o terörist size gelir. Bugüne kadar Batı ve Avrupa ülkelerinin esasen yaklaşımındaki eksiklik buydu. Nasıl olsa bizden uzak. Terörle mücadelede hiç ayrım yapmadan, çifte standarda girmeden, iyi kötü terörist tanımı yapmadan mücadeleyi hep birlikte sürdürmemiz lazım."

 

 

 

 

Konuşmaların ardından YÖK Başkanı ve Dışişleri Bakanı ile katılımcılar arasında gerçekleşen soru-cevap bölümüne geçildi.

 

 

 

 

Dışişleri Bakanı ile YÖK Başkanı; bazı rektörler, uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimleri bölümlerinin bulunduğu siyasal bilimler, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin dekanları, eğitimden sorumlu dekan yardımcıları, bölüm başkanları ve ilgili bilim dallarının öğretim üyelerinden gelen soruları yanıtladı.

 

 

 

 

Karşılıklı soru-cevap bölümü ile geleceğe yönelik eğitim ve bilim odaklı akademik süreçte neler yapılabileceğine dair üniversite yöneticilerinden görüşler alındı.

Yayınlayan : basin.mu.edu.tr Tarih : 17.01.2017 00:00
Okunma Sayısı : 2486