MSKÜ koordinatörlüğünde, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ile MUTSO’nun ortaklığında yürütülen “Menteşe’de Gençler İşte” (Youth at Work in Menteşe) projesi kapsamında Gaziantep, Adana ve Tarsus’a teknik gezi düzenlendi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin (MSKÜ) koordinatörlüğünde, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MUTSO) ortaklığında yürütülen, “Menteşe’de Gençler İşte” (Youth at Work in Menteşe) projesinde yer alan kursiyerler girişimcilik ve genel beceri eğitimlerini 03 Nisan 2024’te tamamladı.
Eğitimde ve istihdamda olmayan gençlerin yiyecek ve içecek işletmelerinde istihdam edilebilirliklerinin artırılmasının hedeflendiği “Menteşe’de Gençler İşte” Projesinin 14 kursiyeri, eğitimlerinin tamamlanmasının ardından yiyecek içecek sektöründeki iyi uygulama örneklerini yerinde incelemek ve sosyal etkinlik kapsamında Gaziantep, Adana ve Tarsus’ta gerçekleştirilen teknik geziye katıldı.
Teknik gezide ilk olarak, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağında yer alan ilk Türk şehri olarak “Gastronomi” alanında dünyadaki 17 şehir arasına girmiş olan Gaziantep ziyaret edildi. Gezi kapsamında şehrin öne çıkan restoran ve kafelerinde yerinde gözlem ve incelemelerin yanı sıra; önemli tarihi ve kültürel alanlar da ziyaret edilerek NEET’lerin sosyo-kültürel kapasitelerinin gelişimi de desteklendi.
Teknik gezi sürecinde ayrıca, deneyim aktarımı ve iş birlikleri geliştirilmesine yönelik olarak Gaziantep’te devam etmekte olan Dijital Çağ’da NEET’lerin İhtiyaçlarının Karşılanması Projesi ve NEET'ler için Girişimcilik ve Profesyonel Arı Programı yetkilileri ile de görüşüldü.
Gaziantep’in ardından gezi Adana’da devam etti. Yine Adana’nın öne çıkan restoran ve kafeleri ziyaret edildi, öne çıkan önemli tarihi ve kültürel alanları gezildi. Adana’da devam etmekte olan Dijital Medyada Mesleki Gelişim ve Girişimcilik Programı yetkilileri kurumlarında ziyaret edildi ve radyo programına katılım sağlandı. Canlı yayınlanan Radyo programına, proje koordinatör yardımcısı, teknik veri analizi ve iki NEET katılarak Menteşe’de Gençler İşte Projesi hakkında bilgi verdi.
Adana’nın ardından son olarak Tarsus ziyaret edildi. Tarsus Belediyesi, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ile Slow Food Tarsus Yeryüzü Pazarı yetkilileriyle Tarsus Gastronomi Merkezi’nde görüşüldü.
Kursiyerler Tarsus Gastronomi Merkezi’nde Coğrafi İşaretli Muğla Sulu Kebabını hazırladı ve fırına verdiler. Daha sonra Slow Food Tarsus Yeryüzü Pazarı gezildi. Pazarda yöresel lezzetlerin tadımı gerçekleştirildi. Tadımın ardından kursiyerlerin hazırladığı Muğla Sulu Kebabı keşkek eşliğinde pazarı ziyarete gelenlere ve pazardaki satıcılara dağıtıldı. Ardından Tarsus Belediyesi yetkilisi tarafından Tarsus’un önemli kültürel alanları gezdirildi. Katılımcılar, yiyecek ve içecek sektöründeki iyi uygulama örneklerini yerinde inceleyerek, kültürel ve sosyal kapasitelerini güçlendirdi.
PROJE HAKKINDA
Proje, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali iş birliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın "İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar" bileşeni altında uygulanmakta olan Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) Hibe Programı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Programın operasyon faydalanıcısı İŞKUR’dur