Üniversitemizde 1. Yörük Türkmen Araştırma Merkezleri Koordinasyon ve İşbirliği Çalıştayı yapıldı.
Üniversitemiz Yörük-Türkmen Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türk Tarih Kurumu ve Yörükçe Dergisi tarafından düzenlenen çalıştay, Üniversitemiz AKM C Salonunda gerçekleştirildi. Çalıştaya Muğla Vali Vekili Mehmet Fikret Çavuş, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ve Boğalar Yörük Kültür Derneği Başkanı Yörük Beyi Ali Boğa, farklı üniversitelerden akademisyenler ve Yörük Türkmen Derneklerinin temsilcileri katıldı. Çalıştayın açılış konuşması Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Gökçe yaptı.
Yoğun ilginin olduğu çalıştayda konuşan Rektör Çiçek, “Kültürel ve tarihi mirasımızın herhangi bir kısmının tahrip olması veya unutulması neticesinde, milletlerin gelecek nesillerine aktaracağı herhangi bir değeri kalmayacağı gibi onlarda bir hafıza yitimine sebep olacaktır. Bu sebeple Yörükler, Türkmenler ve diğer konargöçer Türk toplulukları ile ilgili akademik çalışmalar yapmak, etkinlikler düzenlemek ülkemiz için çok önemlidir. Bu yıl kurduğumuz Araştırma Merkezimiz vasıtasıyla başta Muğla ili ve ilçeleri olmak üzere dünya üzerindeki konar-göçer Türk topluluklarının tarihlerini, sosyo-kültürel yapılarını araştırarak bu değerlerin bilim dünyasında tanıtılmasını hedefliyoruz. Bu çalıştay ile yöremizin sosyal-kültürel mirasını layıkıyla koruma ve gelecek kuşaklara aktarma noktasındaki önerileri, projeleri, çalışmaları ortaya koymak suretiyle büyük bir sorumluluğa katkı sunmuş olacağız” dedi.
Açılış konuşmasının ardından çalıştay, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Adnan Çevik’in moderatörlüğünde, Prof. Dr. Ali Akar, Prof. Dr. Hayati Beşirli ve Prof. Dr. İlhan Şahin'in panelist olarak yer aldığı panelle başladı. Öğleden sonra üç oturumla devam eden çalıştayın ilk oturumunda Yörük-Türkmen dünyasının temel sorunları, ikinci oturumda araştırma merkezlerinin kuruluş amaçları, faaliyetleri, hedefleri, işbirliği ve görev dağılımı konuları tartışıldı. Son oturumda Yörük Türkmen derneklerinin kuruluş amaçları, faaliyetleri ve özellikle şenlikler konusundaki sorunlar ve Yörük-Türkmen Şölenleri yönergesi masaya yatırıldı.