Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, geçtiğimiz aylarda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal’ın da ziyaret ettiği genç mucit Ramazan Kargılı ile buluştu.
Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde elektriği olmayan evde ailesiyle birlikte yaşayan Ramazan Kargılı, kaynak suyundan elde ettiği enerjiyle su ve güneşle çalışan elektrikli aletler icat etti. Köyceğiz Anadolu İmam Hatip Lisesi son sınıf öğrencisi Kargılı Köyceğiz’de düzenlenen 4007 TÜBİTAK Bilim Şenliğinde, "Biber Doğrama Makinası" adlı eseri ile de birinci olmuştu. Ardından Üniversitemizde gerçekleştirilen Kodlama ve Robotik Şenliği’nde ise yaptığı icatlarla yoğun ilgi gördü.
“Mecburiyetten” mucit olduğunu söyleyen Ramazan Kargılı, güneş enerjisi ile çalışan çapa makinesi, su ile çalışan ağaç kesme makinesi, annesine kolaylık olsun diye yoğurt dövme ve biber ezme makinesi, güneş enerjisi ile çalışan plastik yoğurt kovasından süpürge icat etti.
Yeteneğiyle ve zekâsıyla dikkat çeken Kargılı, ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıkta, en yakın yerleşim yeri olan Çövenni Yaylası'na 5 kilometre uzaklıktaki Kozluca mevkiindeki zor şartlarda gerçekleştirdiği çalışmalarıyla, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın da dikkatini çekmişti. Prof. Dr. Mandal, ilk olarak video konferans yoluyla görüştüğü Kargılı’yı ardından Köyceğiz’de bulunan evinde ziyaret etti.
Bugün de Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, zor şartlarda yaşamını sürdüren genç mucitle görüştü. Kargılı’yla ve ailesiyle sohbet eden Rektör Çiçek, Kargılı’dan eğitimi ve çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Ramazan gibi gençlerin üretkenliğini arttırmak için Üniversite olarak elinden geleni yapacaklarını söyledi.