Haber

Fuat Sezgin’i Anma Paneli Düzenlendi

Son Güncelleme : 08.11.2019 00:00

Üniversitemizde, Edebiyat Fakültesi ve Felsefe ve Bilim Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına panel düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2019 yılının Fuat Sezgin Yılı olarak ilan edilmesi sonucunda gerçekleştirilmesi beklenen anma toplantılarının biri de Üniversitemizde gerçekleştirildi. Edebiyat Fakültesi ve Felsefe ve Bilim Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezinin ortaklaşa düzenledikleri Prof. Dr. Fuat Sezgin’i Anma Paneli’ne İstinye Üniversitesinden Prof. Dr. Şafak Ural, Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Süleyman Dönmez, Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Müslim Akdemir ve Üniversitemizden Prof. Dr. Hüseyin Gazi Topdemir panelist olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Çevikbaş yaptı.

Panelin açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Sebahattin Çevikbaş, Müslümanların bilim alanındaki başarılarının uzun zaman görmezden gelindiğini, bu gerçeği araştırmalarıyla Fuat Sezgin’in ortaya koyduğunu belirttikten sonra, bundan sonra medeniyetimizin daha ileri düzeye taşınmasının hepimizin ortak amacı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Fuat Sezgin’in ortaya koyduğu İslâm bilim mirasının bu amacın gerçekleştirilmesinde önemli bir işlevi yerine getireceğini belirtti.

Panelin ilk konuşmasını yapan Üniversitemiz Öğretim Üyesi ve Felsefe ve Bilim Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Gazi Topdemir, Fuat Sezgin’in bilimsel ve kurumsal çalışmalarını açıkladıktan sonra, onun medeniyet anlayışı üzerine değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Topdemir, Fuat Sezgin’in medeniyeti bir bütün olarak gördüğünden, bu bağlamda Müslümanların geçmiş medeniyetlerden yararlanarak büyük başarılar elde ettiklerinden ve daha sonra bayrağı batılılara devrettiklerinden söz ettiğini belirterek, Batı medeniyetini de İslâm medeniyetinin devamı olduğunu kabul ettiğini ileri sürdü.

Prof. Dr. Süleyman Sönmez de, Fuat Sezgin’in İslâm dünyasında ortaya konulan bilimsel ve teknolojik başarıları belgeleriyle bütün dünyaya duyurduğunu, bir medeniyet projemizin olacaksa bu anlamda geçmiş başarıların çok iyi bilinmesinin gerekliliğinden söz etti. Konuşmasında ayrıca Sönmez, Fuat Sezgin’in doktora ve doçentlik çalışmalarında önemli keşifler yaptığını, örneğin yaygın kanaatin aksine klasik dönemde de Müslüman bilginlerin, ciddi bir biçimde yazılı kaynaklara göndermede bulunarak metinlerini oluşturduklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Müslim Akdemir, bilim algısının oluşturulmasında geçmişin mirasının doğru biçimde değerlendirilmesinin önemine dikkat çektiği konuşmasında, Fuat Sezgin’in çalışmalarının bu açıdan önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Şafak Ural ise geçmişin doğru bilgisine sahip olmanın geleceğin inşası için ne denli önemli olduğunu belirttikten sonra, geleceğin doğru bir biçimde proje edilebilmesi için şimdinin rasyonel bir şekilde kurulmasının ne denli önemli olduğunu açıkladı.

Panel katılımcıların soruları ve verilen cevaplarla tamamlandı. Panelin sonunda katılımcılara Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek tarafından katılım belgeleri verildi.

Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 08.11.2019 00:00
Okunma Sayısı : 3314