Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Araştırmacılar İçin Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Kursu’nu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını verdi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (MUDEM-HADYEK) ile Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUDEM) tarafından, 24 Mayıs - 03 Haziran 2021 tarihleri arasında "Araştırmacılar İçin Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Kursu" düzenlendi.
Deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel çalışmalarda yer alacak araştırmacıların etik ilkeler doğrultusunda çalışacak bilgi donanımına sahip olmalarının sağlanması amacıyla düzenlenen kursa, 36 kursiyer katıldı. Ocak ayında düzenlenen ilk kurs programı ile birlikte 2021 yılının ilk döneminde toplam 74 kursiyer sertifika almaya hak kazandı.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sırrı Sunay Gürleyük, Prof. Dr. Ali Bayrakdaroğlu, Prof. Dr. Artay Yağcı ve Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Aziz Bülbül'ün katılımıyla, sertifikalarını alacak araştırmacılar için Rektörlük Senato Salonu’nda sertifika töreni düzenlendi.
Tören öncesi bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Mayıs-Haziran döneminde ikincisi düzenlenen Araştırmacılar İçin Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Kursu’nun Ar-Ge Üniversitesi olma yolunda önemli bir adım olduğunu belirterek, “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Kursu’na yalnızca Üniversitemizden değil, 15 farklı üniversiteden yoğun katılım oldu. Bu durum gösteriyor ki böyle bir alanda eksiklik var ve biz de bu açığı Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz sayesinde kapattık. Öncelikle tematik alanlarda olmak üzere pek çok alanda gelişmiş laboratuvarlara sahibiz. Biz bu alt yapımızı şehrimizle, bölgemizle ve ülkemizle paylaşmak istiyoruz. Bu paylaşımdan hiçbir beklentimiz yok, yalnızca araştırmacıların çok iyi çalışmalara imza atmalarını temenni ediyoruz” dedi.
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı aynı zamanda Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı da “Deney hayvanları bugün sağlık bilimleri alanında başta patolojik, farmakolojik, toksikolojik, genetik ve immünolojik çalışmalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Başta zoonotik hastalık olmak üzere enfeksiyöz hastalıkların biyolojilerinin aydınlatılmasına yönelik çalışmalar, bu hastalıklara karşı etkili tedavi seçenekleri geliştirilmesi ve mücadele stratejilerinin belirlenmesinde deney hayvanlarının rolü büyüktür. Ülkemiz 2023 stratejik hedeflerinde özellikle biyoteknolojik ürünlerde dışa bağımlılığı azaltmak adına başta ilaç, aşı ve tanı kitleri olmak üzere yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalara gereken destek verilmektedir. Üniversitemizde de Sayın Rektörümüzün destekleriyle akademisyenlerimizin bu tarz çalışmalarında kullanabileceği Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve tematik alan laboratuvar alt yapısı oluşturulmuştur. Araştırmacılar bu alanlarda çalışmalarını sürdürmektedir. Bizler merkezimizin gerek altyapısı ve laboratuvar imkanları ile gerekse araştırmacılarımıza sunduğumuz akademik destek ile hem Rektörlüğümüzün hem de ülkemizin hedefleri doğrultusunda çalışmalarımızı yürütmekteyiz” diyerek kursiyerlere akademik yaşamlarında başarılar diledi.
Ardından Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, katılımcılara sertifikalarını takdim etti.
Kursiyerlere 2 hafta süren eğitimlerde, deney hayvanları mevzuatı, etik kurallar, hayvan refahı, deney hayvanlarının fizyolojisi fizyolojisi, anatomisi, histoloji, bakım beslenmesi, hastalıkları ile ilgili bilgiler, laboratuvar işleyişi, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda ve deney hayvanları ile yapılacak çalışmalarda kullanılan yöntemlerle ilgili 40 saat teorik 40 saat pratik olmak üzere toplamda 80 saatlik bir eğitim verildi. Kurs kapsamında teorik dersler uzaktan eğitim yoluyla, uygulamalı dersler ise yüz yüze Milas Veteriner Fakültesi kampüsünde yer alan Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirildi.