Enerji depolama ve çevirimi alanında kaydedilen son gelişmelerin tartışıldığı Enerji Depolama ve Çevrimi Uluslararası Malzeme Sempozyumu’nun 4.'sü, 11-13 Eylül 2019 tarihleri arasında Akyaka'da düzenlendi.
Sempozyum, Uluslararası Yönlendirme Komitesi (International Steering Committee), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve ENDAM ile birlikte Üniversitemiz Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğretim elemanları Dr. Öğretim Üyesi Gülhan Çakmak, Dr. Araş. Gör. Berke Pişkin ve Dr. Araş. Gör. Fatih Pişkin yerel komite düzenleyiciliğinde gerçekleştirildi.
Sempozyum öncesinde 07-10 Eylül 2019 tarihleri arasında 10’u Üniversitelerimizden 4’ü yurtdışından olmak üzere toplam 14 öğretim üyesinin katılımı ile Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde aynı alanda bir Uluslararası Yaz Okulu düzenlendi.
Şebeke enerjisinin depolanmasının öncelikli konu olarak belirlendiği sempozyumda, piller ve süper kapasitörler, yakıt / elektrolitik hücreler, enerji depolaması ve dönüşümünde hidritler olmak üzere üç ana faaliyet alanında gerçekleşen son teknolojik gelişimeler uluslararası katılımcılar eşliğinde tartışıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek de depolanabilir enerjilerin önemine değinerek sürekli artan enerji ihtiyacına ilişkin çözümler üretmek amacıyla gerçekleştirilen sempozyumunun değerli bir bilimsel çalışma olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Çiçek, enerjinin üretilmesi kadar depolanması ve çevriminin de önemli olduğunu belirterek, “Bununla ilişkili olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşmasını da aynı ölçüde önemsemekteyiz. Nitekim dünyadaki yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yönelim nedeniyle, enerji depolama teknolojilerine olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bizler enerji depolama teknolojilerinin gelecekte, ihtiyaç olan düşük karbon salınımının sağlanması açısından oldukça ümit vaat eden araçlar olduğunun farkındayız” dedi.