Haber

MSKÜ’de “Bilge Fikirler” Yarıştı

Son Güncelleme Tarihi : 29.04.2024 00:00
MSKÜ’de “Fikirlerin Gerçeğe Dönüşsün” sloganıyla Bilge Fikirler Yarışması yapıldı. Dereceye giren 3 proje sahibine ödül verildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ev sahipliğinde Bilge Teknoloji, NANO Teknoloji, Sıtkı Koçman Vakfı, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Muğla Teknopark ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) paydaşlarıyla Bilge Fikirler Yarışması düzenlendi.

MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan programa MSKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Celal Ateş ve Prof. Dr. Ali Sülün, Bilge Teknoloji Kurucusu Sinan Uğurluoğlu, NANO Teknoloji Şirketinin sahibi Emrah Ünal, Muğla Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muzaffer Akgül, Muğla İŞKUR İl Müdürü Zahide Altınok, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“ÖZGÜN PROJE FİKİRLERİNİ ORTAYA ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ”

Açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Çağdaş Gönen, “Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Bilge Fikirler Yarışması ile teknolojinin, bilginin ve becereninin toplumsal faydaya dönüşümünü önceliğimize aldık. Bu kapsamda yerli ve milli proje fikirlerini desteklemeyi ve ülkemizdeki genç girişimcileri, genç akılları teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Özgün proje fikirlerini ortaya çıkararak ülke ekonomisine katma değer yaratmak için yola çıktık. Toplumsal refahın artışına öncelik eden fikir yarışması olmak için de çabalıyoruz. Yarışmasının düzenlenmesinde kıymetli katkılarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Turhan Kaçar ve proje paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Daha gelişmiş bir Türkiye için gençlerin fikirlerinin önemli olduğunu vurgulayan Bilge Teknoloji Kurucusu Sinan Uğurluoğlu ise, bu etkinliklerin desteklenmesinin önemli olduğunu söyledi.

“ÖĞRENCİLERİMİZİN AKADEMİK GELİŞİMİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Bu etkinlik vesilesiyle öğrencilerin Ar-Ge yönü kuvvetli ve yenilikçi proje fikirlerinin desteklendiğini ifade eden MSKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Celal Ateş ise, “Üretime yönelik, yüksek katma değerli ve uygulanabilir proje önerilerine sahip genç beyinler ile sektör temsilcilerinin bir araya getirilmesini amaçladık. Bilimsel bilgi üreten, ürettiği bilgiyi toplumla paylaşan, araştırmacılara geniş olanaklar sunan üniversitelerin bir diğer amacı da nitelikli ve donanımlı gençler yetiştirmektir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak gerek üniversitemiz öğrencilerinin gerekse ülkemizdeki diğer yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin akademik gelişimine önem veriyoruz. Bu anlamda yurt genelinde çağrıya açılan ve yenilikçi proje fikirlerini değerlenmeye alan Bilge Fikirler Yarışması’nı son derece değerli buluyorum. Etkinliğimize destek veren tüm katılımcılara teşekkür ederim” diye konuştu.
Yarışma, bilişim teknolojileri, doğal afetler, enerji üretimi ve depolama, göç, iklim değişikliği, çevre ve yeşil mutabakat, mobilite, orman, ziraat ve su ürünleri, sağlık ve medikal teknolojileri ve turizm alanlarındaki dijital teknolojilerde yeni ürün ve tasarım geliştirme çalışması, mevcut bir ürünün iyileştirilmesi, ürün kalitesini artırıcı veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında; firmaların teknolojik rekabet gücünü artıracak Ar-Ge, girişimcilik ve yenilik proje fikirlerini desteklemeyi ve ödüllendirmeyi amaçlıyor.

Bilge Fikirler Yarışmasına, 65 proje başvurusu yapıldı; 12 proje sunum yapmaya hak kazandı. Konuşmaların ardından başvuruda bulunan birçok katılımcı arasından hakem elemelerini geçerek sunum yapmaya hak kazanan 12 proje sahibi jüri önünde projelerini anlattı.

Yarışma için sunumlar 3 oturum halinde gerçekleştirildi. Jürilerden puanlarının toplanması ve son değerlendirmenin ardından ilk üçe giren projeler açıklandı.

Bilge Fikirler Yarışması birinciliğini İklim Değişikliği/Çevre ve Yeşil Mutabakat alanından “Plasticversus” projesi ile Fatma Gizem Zincir, Mehmet Türkoğlu;
İkinciliğini Bilişim Teknolojileri alanından “Liwe Tech” projesi ile Muhammed Eyüp Kaya, Celalettin Aydemir, Ayşe Hümeyra Cengiz;
Üçüncülüğünü ise Sağlık ve Medikal Teknolojileri alanından “Aromatik Bitki Ekstraklı Nano-Biyobozunur Yara Örtüsü” projesi ile Esranur Kızılhan ve Handenur Tomaşoğlu aldı.

Bilge Fikirler Yarışması birincisi 10bin TL ve dizüstü bilgisayar ile ödüllendirildi. Yarışma ikincisine 7.500 TL ve tablet, üçüncüsüne ise 5000 TL ve tablet hediye edildi.
 
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 29.04.2024 00:00
Okunma Sayısı : 401